RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Styregrossisten

Sist oppdatert:
Knut Brundtland har levert inn advokatbevillingen og blitt profesjonell styregrossist. - Å være advokat og samtidig sitte i et styre er vanskelig å kombinere, sier han.

Knut Brundtland har siden slutten av 1980-tallet vært en av de mest profilerte forretningsadvokatene i Oslo. Som en av de mest brukte partnerne i advokatfirmaet BA-HR, lå årsinntekten på rundt åtte millioner kroner.

TV 2 Nettavisen møtte Knut Brundtland på Theatercafeen for å snakke om hans nye tilværelse som styregrossist.

- Snakke om Gro, bare tull
Han er bestekompis med statsministeren, forloveren til utenriksministeren, omgås de fleste næringslivstoppene og er sønnen til landsmoderen Gro. Men noe snakk om Gro vil han ikke ha.

- Det synes jeg bare blir tull, så det gidder jeg ikke snakke om, er Brundtlands korte, men klare svar.

Pappa Arne Olav Brundtland og mamma Gro, sammen med en av Knut Brundtlands nærmeste venner, reklameguru Kjetil Try.
Pappa Arne Olav Brundtland og mamma Gro, sammen med en av Knut Brundtlands nærmeste venner, reklameguru Kjetil Try.

Og det er vel det eneste stedet i intervjuet at Brundtland føler seg utilpass.

Nå har han hoppet av advokatsirkuset etter å ha tjent en god slant for å konsentrere seg 100 prosent om å utvikle selskaper som styregrossist og eier. Han sitter i styrene til hele fem børsnoterte selskaper, i tillegg til en rekke selskaper som i løpet av noen år trolig vil gå samme veien.

- Da jeg i løpet av en måned satt med både Bergesen-budet og DnB/Gjensidige NOR-fusjonen, slo det meg at det ikke var så mye mer spennende å oppleve innen advokatsektoren, sier Brundtland til TV 2 Nettavisen.

«Det synes jeg bare blir tull, så det gidder jeg ikke snakke om».

- Knut Brundtland om seg selv som Gros sønn.

Levert advokatbevillingen
- Og skulle jeg ha et håp om å få noe igjen i karriere nummer to, følte jeg at jeg måtte starte opp jo før, jo heller, fortsetter Brundtland.

Han er meget opphengt i at advokater ikke må blande rollen med det å være styremedlem. Som en konsekvens sluttet Brundtland i BA-HR 31. desember i fjor og leverte sin advokatbevilling i vår.

- Så du har levert fra deg advokatbevillingen?

- Jeg mente at det var nødvendig å markere at jeg mener at det å kombinere styreverv med advokatbistand til samme selskap i store selskaper med en bred eierstruktur er vanskelig. Nå kan ingen lenger si at de har en advokat i styret, sier Brundtland.

- Det blir helt feil når en administrerende direktør attesterer advokatregningen, mens advokaten er hans overordnende i styret. Å være advokat samtidig som å sitte i et styre er vanskelig å kombinere, sier Brundtland.

Knut Rose og Frans Widerberg henger begge på veggen til Knut Brundtland.
Knut Rose og Frans Widerberg henger begge på veggen til Knut Brundtland.

På julebord med Torstein Tvenge
Han presiserer at i de selskapene han er involvert, så er det administrasjonen som velger juridiske rådgivere.

- Men det kan jo hende at jeg har noen synspunkter med tanke på min lange erfaring, sier Brundtland og brøler ut i en av de kjente latterene på Theatercafeen.

For Brundtland ler mye, og særlig på Theatercafeen hvor han ofte er i julestriden. Onsdag skal han dit med familien til lunsj, og på kvelden skal han på det årlige julebordet til Torstein Tvenge og Tore Aksel Voldberg.

Fem børsnoterte styrer
Bluewater er bare et av fem børsnoterteselskaper som Brundtland er styrmedlem i. Også Bergesen World Wide Gas, Revus, Norgani og ContextVision er selskaper som han frekventerer styrerommene til. I sistnevnte er han også styreformann.

- Fire av selskapene er børsnotert i høst, mens i ContexVision tiltrådte jeg som styreformann tidligere i år, sier Brundtland.

Trolig er det ikke mange som kan vise til like mange styreverv. Leif-Arne Langøy, Kjell Inge Røkkes høyre hånd, har seks styreverv innen Røkke-systemet, men alle vervene er innen samme eiersfæren.

- Men du savner ikke cash flowen fra tiden som høyprofilert forretningsadvokat?

- You can’t have the cake and eat it. Du kan ikke ha trygghet og cash flow samtidig som du har nok tid til å bygge opp noe nytt. De som klarer å kombinere det gjør en av tingene dårlig, sier Brundtland.

Knut Brundtland hjalp sine gode venn, statsminister Jens Stoltenberg, med å kjøpe Vaske-Bakkes hus på Bygdøy.
Knut Brundtland hjalp sine gode venn, statsminister Jens Stoltenberg, med å kjøpe Vaske-Bakkes hus på Bygdøy.

- Hva med «buzzen»?
- Hva med «buzzen» av å sitte midt i de store transaksjonene?

- Nei, det er nok «buzz» i de 15 selskapene jeg jobber som styremedlem i. Rent mentalt er det veldig interessant å skifte beite fra rådgiver til beslutningstaker. Det å ta en beslutning gir meg et buzz, sier Brundtland.

- Samtidig som du jobbet i BA-HR var du relativt aktiv på investorfronten, som Ya Tack og Clipp It. Har det vært tid for selvransakelse?

- Jeg vil ikke si at det er selvransakelse, men jeg følte at jeg fikk for lite tid til hver enkelt oppgave, sier Brundtland

Flere suksesshistorier
Det er slitsomt å jobbe med selskaper i en tidlig fase, og det krever et commitment fra de som er involvert. Og det tar tid.

- Nå vil jeg presisere at de to nevnte selskaper ikke har gått like bra, men jeg har vært med på å starte andre selskaper som går meget bra. Futuris, Try Reklamebyrå, Credit Safe og Voss for å nevne noen, sier Brundtland.

Alle selskapene har han vært med fra starten av og er styreformann i. Futuris er hedgefondet til tidligere administrerende direktør Arne Vaagen fra Alfred Bergs glansdager. Selskapet har nå en forvaltningskapital på mer enn tre milliarder kroner og Vaagen flytter i julen til New York for å være nærmere der det skjer.

Try Reklamebyrå er drevet av Brundtlands gode venn Kjetil Try som begge hører til den indre kretsen til statsminister Jens Stoltenberg.

- 100 prosent til å stole på
- Du kan stole 100 prosent på Knut, noe som er viktig for meg. Han er ekstremt effektiv og har like mye energi som moren sin, sier Kjetil Try til TV 2 Nettavisen.

- Han har også vært ekstremt god å ha de gangen noen har prøvd å kjøpe oss. Det var ikke like lett å se verdien av oss selv for fire år siden. Nå er jeg veldig glad for at vi ikke solgte, sier Try.

«Det fine med kunst er at i tillegg til at det er en god investering, kan man nyte den også. Det er ikke så gøy å henge VPS-kontoen opp»

- Knut Brundtland

- Ikke noen laster eller noe negativt?

- Nei, da må jeg dikte opp noe, og det blir jo feil, sier Try.

- Jeg drikker Voss Water
Magne Jordanger sitter i en lunsj på den hippe London-restauranten Zuma i Raphael Street når TV 2 Nettavisen får tak i ham.

- Jeg drikker faktisk Voss Water, sier Jordanger.

- Knut Brundtland. Hvordan er han å sitte i styret sammen med?

- For det første er han 100 prosent profesjonell. Han forstår veldig godt business og har en unik styrke til å forstå empatien i et styret og får det beste ut de andre medlemmene og administrasjonen, sier Jordanger.

Jordanger sitter i styret til selskapene ContextVision, ContoPronto og Credit Safe sammen med Brundtland.

Ringeside med Yoko Ono
Brundtland er også meget kunstinteressert. Han er en nær venn av investor og shippingmannen Hans Rasmus Astrup og sitter blant annet i styret til Astrup Fearnley Museet.

- En av fanesakene mine er å gjøre museet tilgjengelig for alle. Nå er det gratis adgang og besøkstallet har vokst fra 30.000 til 100.000 i året. Det er en måte å få kunsten ut til folket, sier Brundtland.

Han satt også ringeside sammen med Yoko Ono da hans mor åpnet utstillingen til konen til avdøde John Lennon som Astrup Fearnley holdt.

Han har helt siden han ble voksen samlet på kunst. På veggen hjemme henger Knut Rose, Frans Widerberg og Mari Slaatelid.

- Jeg elsker kunst. Det fine med kunst er at i tillegg til at det er en god investering, kan man nyte den også. Det er ikke så gøy å henge VPS-kontoen opp, sier Brundtland med et smil.

Knut Brundtland satt ringside da Gro åpnet utstillingen til Yoko Ono på Astrup Fearnley-museet.
Knut Brundtland satt ringside da Gro åpnet utstillingen til Yoko Ono på Astrup Fearnley-museet.

Brundtland er vokst opp på Bygdøy. Etter ungdomsskolen på Ruseløkka Skole, gikk turen videre til Handelsgym hvor han gjennom felleskjente ble kjent med Berg-eleven Jonas Gahr Støre.

Tipset Gro om Gahr Støre
- Så det var du som linket Gahr Støre opp med din mor?

- Det kan ikke ha vært noen andre, ler Brundtland.

- Og du har vært forloveren til Gahr Støre?

- Stemmer det, men vi har aldri gjort business sammen. Det skyldes at han har valgt å bruke tiden sin på noe samfunnsnyttig, og Brundtland setter nok engang i gang en av sine latterkuler.

Før han gikk i militæret og siden startet på jusstudiene på universitet, jobbet han ett år på en oljerigg i Nordsjøen.

Jobbet som «rough neck»
- Jeg jobbet som en «rough neck» på Ross Rig. Jeg var yngstemann og gjorde alt slavearbeidet. Jeg var faktisk med på å finne gass på Gullfaks, sier Brundtland fornøyd.

«Vi har aldri gjort business sammen. Det skyldes at han har valgt å bruke tiden sin på noe samfunnsnyttig.»

- Knut Brundtland om Jonas Gahr Støre

- Men fra spøk til alvor. Jeg ville oppnå noe annet enn det beskyttede Oslo vest livet jeg hadde vokst opp i. Jeg angret ikke et sekund, sier Brundtland.

Brundtland har ikke ønsket å gå in i politikken. Å være i familien med politikkens Bjørn Wirkola ville presset blitt enormt.

- Jeg har bevist valgt å ikke ha politiske verv. Jeg har et naturlig forhold til politikk. That’s it, sier Brundtland.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er en av Knut Brundtlands nærmeste venner. Knut var blant annet forloveren til Jonas.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre er en av Knut Brundtlands nærmeste venner. Knut var blant annet forloveren til Jonas.

Fortsatt sønnen til Gro
Det nærmeste han kommer politikken, er foruten vennskapet til Jens Stoltenberg og Gahr Støre, at han sammen med tidligere Statoil-topp Harald Norvik forvalter formuen til Arbeiderpartiet.

- Vi sitter i Arbeiderpartiets investeringskomité hvor vi forvalter mellom 30 og 40 millioner kroner. I tillegg sitter jeg i styret til Youngstorget Eiendom, sier Brundtland.

Men selv om han er oppvokst på Bygdøy og bor på Vinderen og hadde en selverklært Høyre-pappa, er det ikke tvil at han fortsatt er sønnen til Gro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere