RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fast-sjefen snakker ut

Fast-sjef John M. Lervik er i dialog med en oppkjøpskandidat og har stor tro på en Fast-omsetning på 500 millioner dollar i 2010. Les det eksklusive intervjuet her.

Krigen om Opticom har hele tiden handlet om Fast Search & Transfer hvor Opticom foreløpig er største eier med rundt 27 prosent. Fredag bød Fast på Opticom, for å få slutt på krigen. Fast-sjef John M. Lervik var en av arkitektene bak løsningen.

Mye tyder imidlertid på at det fortsatt ligger litt møtevirksomhet foran partene før det blir eniget. Etter over en måned med grove beskyldninger fra begge sider er tilliten på et lavnivå.

De råeste investorene
Og hva er det som får flere av Oslo Børs sine beste og råeste investorer til å bruke så mye penger og energi på et selskap? Årsaken er ene og alene Fast.

Nå forteller Fast-sjefen i et eksklusivt intervju med TV 2 Nettavisen om hvorfor Fast er Norges it-eventyr og vil utvikle seg til en av de ledende globale aktørene innen søke- og gjenvinningsteknologi.

- Det er ekstremt vanskelig å være innovativ samtidig som man er god på salg og support. Av 1000 bedrifter har kanskje 100 unik teknologi. Av disse 100 igjen klarer kanskje 10 å selge produktene effektivt, og av de 10 er det en bedrift som klarer å lage en skalerbar og profitabel forretningsmodell, sier Lervik til TV 2 Nettavisen.

- Så Fast er det ene selskapet som har lykkes?

- Ja. Det skyldes også at Fast opererer i et marked i stor vekst samt at vi har unike produkter, sier Lervik.

Han viser til at Fast har operasjoner i 17 land på verdensbasis og at man har klart å bygge en felles global bedriftskultur.

- Ekstremt gode hoder
- Til syvende og sist er det at vi har klart å samle en rekke ekstremt gode hoder som har skapt en unik global bedriftskultur som trekker i samme retning som er nøkkelen til Fasts suksess, sier Lervik.

Det har medført at Fast har klart å lage den beste teknologien innenfor Fast sitt område, samtidig som selskapet har solgt bra, ifølge Lervik.

- Hva betyr det for Fast at et så anerkjent analyseselskap som Gartner Group rangerer dere foran blant annet Google?

- Det betyr veldig mye. Mange av de store selskapene bruker slike analyser som grunnlag når de skal ut og hente anbud. Det gjør at vi får mange flere forespørsler fra store bedrifter, sier Lervik.

Omsetning på 500 mill. dollar
Fast har som mål å doble omsetningen hvert andre år samt å holde resultatet på rundt 20 prosent av omsetningen. Så langt har selskapet klart målet med god margin.

- Så langt har det gått veldig bra. Vi har som mål å klare en omsetning på 500 millioner dollar i 2010 med en margin på 20 prosent. Det skal vi klare, sier Lervik.

Kun fem prosent av omsetningen kommer fra den norske virksomheten. Størst er USA med rundt 50 prosent av omsetning, Europa står for 30 prosent, mens resten av verden utgjør resten.

Korea og Kina
- Vi ser litt på Korea og Kina akkurat nå. Når vi går inn i et nytt marked, så prøver vi å få en kontrakt med en relativt stor og kjent referansekunde, for deretter å finne en eller flere partnere som kan hjelpe oss med å skalere opp salget, sier Lervik.

Fast-aksjen prises i dag til en PE, det vil si aksjekurs i forhold til resultatet, på mellom 30 og 40. For et vekstselskap som Fast er det sånn midt på treet. Klarer Fast målet sitt med en omsetning på 500 millioner dollar i 2010 med et resultat på 100 millioner, vil Fast bli priset til mellom tre og fire milliarder dollar, tilsvarende 70 til 100 kroner per aksje. I dag er prisen i overkant av en milliard dollar, tilsvarende en kurs på 24,40 kroner.

- Jeg er ikke så opphengt i aksjekursen og prisingen på kort sikt. En høy prising gir oss imidlertid mer muskler og fleksibilitet til å hente penger til oppkjøp, samt at det gir oss større kredibilitet overfor store kunder som liker å forhandle med «a billion dollar company», sier Lervik.

Konkrete oppkjøp i sikte
Og nettopp oppkjøp er noe Fast har konkrete planer om å gjøre. Selskapet hentet nylig inn i underkant av 600 millioner kroner til en allerede velfylt kasse. Selv etter å ha brukt 250 millioner kroner på å kjøpe Opticom-aksjer, har Fast i underkant av en milliard kroner i kontanter til å handle for.

- Vi er i samtaler med konkrete selskaper, sier Lervik.

- Så det vil skje noe den nærmeste tiden?

- Man kan jo aldri gardere seg mot at det skjer noe som fører til at forhandlingene faller sammen. Men jeg kan bekrefte at pengene som ble hentet inn er tenkt brukt til noe konkret, sier Lervik.

- Hva er det dere ser etter i ett potensielt oppkjøpscase?

- Vi ser etter en sterk kundebase og markedsposisjon og teknologimoduler som vil bedre våre produkter, sier Lervik.

- Er det å fusjonere aktuelt?

- Vi føler at vi kan gjøre bedre kontrollerte oppkjøp, så fusjoner er ikke noe vi tenker på, sier Lervik.

Så på Verity
- En av deres konkurrenter, engelske Autonomy, kjøpte en annen konkurrent Verity. Skjedde det foran nesen på dere?

- Vi har sett på Verity helt siden de kom med et resultatvarsel fra selskapet for ett år siden. Vi kjenner Veritys ledelse godt og har vært i samtaler med dem. Vi regnet imidlertid med at det skulle komme ytterligere resultatvarsler og at kursen skulle ytterligere ned. Men før det skjedde kom Autonomy på banen, sier Lervik.

- Autonomy kjøpte Verity for 500 millioner dollar inkludert 180 millioner i cash. Du mener det er for dyrt?

- Vi fikk tilbud om å legge inn et bud. Vi gjennomgikk selskapet og fortok en såkalt «due diligence»-prosess og valgte å ikke legge inn et konkret bud. Prisen var for høy, sier Lervik.

- Ville Fast sett mye annerledes ut i dag hvis dere hadde kjøpt Verity?

- Vi hadde hatt høyere omsetning, men vi ville hatt problemer med å klare resultatveksten som vi har hatt. Vi ville ha kuttet kraftig i antall ansatte og produktspekteret til Verity. Det som var interessant for oss var kundemassen som vi kunne solgt inn våre produkter til, sier Lervik.

Avkrefter oppkjøpsrykter
- Det har gått rykter om at det har vært amerikanske selskaper som har luktet på Fast med tanke på oppkjøp for ikke mange måneder siden. Stemmer det?

- Hvis det hadde vært noen og sett på oss, hadde jeg visst om det. Et softwareselskap uten hodene som jobber der, er ikke mye verdt. De som har erfaring innenfor den internasjonale softwaresektoren vet at slikt ikke kan skje. Vi er i en mye bedre posisjon til å kjøpe opp, enn å bli kjøpt opp, sier Lervik.

America Online
Man kan dele Fast sin virksomhet inn i tre deler. Søk på internett hvor Fast leverer og drifter teknologien til selskaper som for eksempel America Online, Dell, Gulesider.no og Sesam.no.

Fast leverer også produkter til store selskaper som General Electric, DaimlerChrysler, Statoil og Kongsberg Gruppen slik at de ansatte lett og raskt kan finne riktig og ønskelig informasjon.

Fast selger også søketeknologi til andre softwareselskaper der de bygger Fast sin søkerteknologi inn i sine produkter. Typiske kunder her er CRM-selskaper som Siebel og Computer Associates.

- Den første gruppen med AOL og Dell står for rundt halvparten av inntektene, og her forventer vi fortsatt sterk vekst. Vi ser også at internsøkedelen med Statoil og GE begynner å vise god vekst, sier Lervik.

Lisensinntekter
- Og hvor er det Fast tjener sine penger?

- Inntektene kommer fra salg av lisenser og årlige supportinntekter. Størrelsen på lisensen avhenger av kapasiteten kunden trenger. Det vil si datavolum og antall søk per sekund, sier Lervik.

- Robert Keith sa til TV 2 Nettavisen at Fast skulle prøve å gjøre som Google og ta mer av verdikjeden. Stemmer det?

- Det stemmer. Vi bidrar til å skape store verdier for mange selskaper, og derfor mener vi at det bør være mulig å ta del i en større del av verdiskapningen. Så spørs det om kundene mener det samme, sier Lervik.

Lervik eier i dag rundt 3,6 millioner Fast-aksjer, i tillegg til opsjoner. Med fredagens sluttkurs på 24,40 kroner eier han Fast-aksjer for i underkant av 90 millioner kroner.

- Du har sittet på en stor aksjeformue lenge. Har du aldri hvert fristet til å selge og heller bruke mer tid på kone og tre barn?

- Nei. Slik jeg ser det har vi en så stor mulighet til å virkelig få til noe stort. Teamet jeg har rundt meg er meget bra, og jeg er ordentlig motivert til å jobbe i flere år fremover, sier Lervik.

16 mill i skattesmell
Lervik har to ganger solgt aksjer i Fast. Først gang var i 2000 da han fikk en skattesmell på 16 millioner kroner som følge av opsjoner han hadde i forbindelse med notering på Nasdaq.

- Så solgte jeg en million aksjer i fjor til rundt 11 kroner for å blant annet finansiere nytt hus, sier Lervik.

Inkludert bonus på litt over to millioner kroner, har Lervik en årslønn på fire millioner. Skatten lå i fjor på mellom 2,5 og 2,6 millioner kroner.

- Formueskatten sørger for at jeg får en relativt høy skatteprosent. Så det er ikke så mye jeg sitter igjen med. I år blir det enda høyere skatt fordi Fast-aksjen har steget mye, sier Lervik.

Mandag sitter han på flyet til New York for å besøke Fast sitt største marked. På fem år har omsetningen økt fra null til rundt 100 millioner dollar i inneværende år. Resultatet havner på rundt 18 millioner dollar. Og mer skal det bli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere