RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- CIA torturerer fanger

Sist oppdatert:
En fange frøs i hjel som følge av ekstreme avhørsteknikker utført av CIA. Metodene er godkjent av USA.

USA benytter ekstreme avhørsteknikker av fanger i hemmelige leire. I Afghanistan frøs en fange i hjel etter å ha stått naken utendørs midtvinters, skriver den britiske avisen The Independent.

Opplysningene kommer fra CIA-agenter som har avslørt de grusomme metodene de tvinges til å bruke på fanger som er mistenkt for alvorlige terroristhandlinger.

Grusom liste
Agentene har oppgitt seks såkalte «forsterkede avhørsmetoder», blant annet kuldebehandling.

Metoden går ut på å la en fange stå naken i en celle hvor romtemperaturen er rundt 10 grader, og gjentatte ganger helle iskaldt vann over ham.

I Kabul ble en fange i leiren med kallenavnet «Saltgruven» stående utendørs en iskald vinternatt. Han døde av behandlingen.

En annen behandling kalt «vannbrettet» går ut på å binde fangen til et brett med hodet litt under føttene. Så surres plastikk rundt hodet hans, før det helles vann over fangen eller hodet senkes ned i et bad.

Kvelningsrefleksen kommer umiddelbart og få klarer behandlingen i mer enn sekunder.

I en tredje metode tvinges fanger til å stå oppreist i mer enn 4 timer, uten å få sove. Metoden sies å være svært effektiv.

90 tvilsomme dødsfall
Oberst Lawrens Wilkerson, tidligere stabssjef for USAs tidligere utenriksminister Colin Powell, forteller til avisen at han kjenner til 90 tilfeller av tvilsomme dødsfall blant fanger i amerikansk varetekt.

Metodene er godkjent av USA, som forsvarer metodene med at de kan hindre terrorangrep.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere