RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Magnus klarte det - igjen

Sist oppdatert:
Magnus Carlsen (15) er videre til 3. runde i sjakk-VM etter en maktdemonstrasjon torsdag. Se partiet her. Diskuter med andre her

Magnus Carlsen overkjørte Farrukh Amonatov onsdag, og trengte bare uavgjort torsdag for å gå til 3. runde. Det klarte han lett.

Oppgjøret endte med såkalt trekkgjentakelse etter 24 trekk. SE PARTIET HER

Dermed er Magnus en av 32 som står igjen i turneringen. Det norske håpet skal bryne seg på Ivan Cheparinov (19) fra Bulgaria i 3. runde.

De to har møtt hverandre før - da vant Magnus.

Cheparinov er rangert som nummer 99 i verden, men han slo ut Vassilij Ivanchuk (nr 5) tilsynelatende enkelt i denne runden.

Følg den spennende fortsettelsen på TV 2 Nettavisen fra lørdag klokken 11.

Spørsmål? Send til ole.valaker@tv2.no. Vi legger ut noen svar på nettet. Bruk også vårt diskusjonsforum.

Se kommentarer til torsdagens parti under:

14.24: For de som lurer: Amonatov hadde valget mellom remis eller å fortsette i dårligere stilling. Men veldig dårlig tid. Med et nytt tap ville han også tapt flere plasser på ranklinglisten. Evig sjakk som Magnus inviterte til, var et tilbud han ikke kunne si nei til.

14.05: REMIS ETTER 24 TREKK. MAGNUS ER KLAR FOR 3. RUNDE

14.03: Takk for masse e-post med interessante spørsmål. Prøver å svare på så mange som mulig, men det er vanskelig å rekke alle.

14.02: Hvit har nå 1 minutt igjen ...

13.55: Amonatov har fem minutter igjen, og et stort dilemma: Skal han godta remis eller spille videre i en dårligere stilling og håpe på et under?

13.50: Magnus sjakker vekselvis på a1 og a5 med damer - går det mot såkalt trekkgjentakelse og remis?

13.46: Magnus står fortsatt best, men fordelen er ikke like stor som før. Amonatov har nok lykkes i å skape litt trøbbel gjennom sitt aktive motspill.

13.44: 19 trekk spilt. Amonatov har bare ti minutter igjen.

13.37: Magnus slår ikke tilbake i sitt 17. trekk, men velger å få kongen i sikkerhet - kort rokade. Husk at Magnus klarer seg med remis (uavgjort), da velger man de sikre løsningene.

13.33: 17 trekk og Amonatov slår en bonde i sentrum. Deep Fritz mener Magnus har full kontroll fortsatt.

13.29: 16 trekk spilt. Magnus har nå fått ut alle brikkene sine - bare rokaden gjenstår.

13.27: Fra Andreas: Får spillerne bedre rating når de vinner spill i VM eller er det andre måter? Svar: Ja, alle sjakkspillere rykker oppover på rankingen når de vinner et såkalt ratet parti. Særlig hvis de slår gode motstandere. Det er et liknende system som de har i tennis (men i tennis taper man poeng spiller man lite, slik er det ikke sjakk)

13.23: Etter 32 trekk i Ivanchuk - Cheparinov ser det ut til at storfavoritten Ivanchuk er på vei ut av turneringen. Og at Magnus' neste motstander blir Cheparinov.

13.16: Amonatov tenker og tenker. Nå har han 18 minutter igjen, mot Magnus 40.

13.05: Og Magnus slo bonden. I dag spiller han som en computer ...

12.47: Bonden på e5 har stått i slag i flere trekk, og nå mener Deep Fritz det er tid for å slå den.

12.44: Fra Christoffer: Hvem betaler Heine Nilsen som sekundant? Hva koster det sånn ca å ha en sekundant som dette?

Svar (vi har spurt Simen Agdestein om dette): Lønn til Heine dekkes nok av Magnus' egen lomme. Men han har avtale med Microsoft ut året og med Smartfish enda lenger, så han har en del midler til slikt. Det er også standard at sekundanten får en viss prosent av premien. Går det bra med Magnus kan det antagelig bli riktig bra betalt. Men Heine er en veldig sympatisk og hyggelig type, han er typen som også kan gjøre dette veldig billlig.

12.40: Cheparinov ser ut til å stå ganske greit mot Ivanchuk, og 19-åringen kan bli Magnus' motstander i neste runde.

12.35: Endelig gjorde Amonatov sitt 14. trekk, der han rykket frem med bonden på c3 til c4. Dermed prøver han å åpne stillingen og skape farligheter.

12.33: En av våre dansker venner minner om at Magnus kvalifiserte seg til World Cup ved å slå nettopp sin sekundant Peter Heine.

12.30: Amonatov bruker mye tid nå. Han har 40 minutter igjen.

12.19:Fra Lars: Spiller Magnus alltid så aggressivt som jeg har sett i dette VM? Svar: Ja, Magnus er en fryktet motstander med hvit. Derfor er han også blitt en medieyndling også i mange andre land enn Norge. Han har spilt noen av de flotteste trekkene og kombinasjonene i sjakkverdenen de siste årene, og imponert selv Kasparov. Samtidig har han dårlige dager som alle andre, der han ikke klarer å komme på offensiven. Men Magnus prøver alltid å angripe.

12.18: Magnus står klart best, melder Deep Fritz.

12.17: 13 trekk. Amonatov slo på b7, som han trolig var nødt til. Magnus svarte med å spise bonden på a3. Dermed har Magnus fått en fribonde helt ute på kanten.

12.15: Og her er bilder av Magnus' sekundant, Peter Heine Nielsen.

12.13:Spørsmål: Hva gjør en sekundant? Svar: Han hjelper til med forberedelser. Åpenbart har Magnus har stor nytte av Peter Heines kunnskaper om åpningsspillet, særlig mot Amonatov. Dessuten er Heine bordtennispartner, og en viktig sosial brikke for Magnus i VM.

12.10: Etter åpningen ser vi klar forskjell på hvit og svarts bønder. Mens hvits bondehær er splittet, har svart en sammenhengende bondekjede.

12.06: Amonatov har gått i tenkeboksen. Sannsynligvis har han oppdaget at det er trøbbel i gjære.

12.03: Magnus spilte 12 - a6, som Deep Fritz anbefalte. Nå må hvit trolig ta på b7, ellers kommer b7-b5 og lukker b-linjen og gir svart et jerngrep på damefløyen.

11.26: 12 trekk spilt. Prisen for å bli kvitt bindingen er en ødelagt bondestilling. Magnus står trolig best allerede.

11.25: Haaken spør: Regner med at sponsormarkedet i sjakk er noe slapt? Så hvor kommer pengepremiene fra? Svar: Sponsormarkedet i Norge er temmelig tørt, men Norsk Vandrerhjem og forbundet har nå et samarbeid om Grand Prix-serien. Og TV 2 Nettavisen sponset NM-finalen nylig. Internasjonalt er det annerledes. Du skal ikke lenger enn til Nederland eller Spania før sjakk er stort, og sterke pengefolk er inne i bildet. Også i Tyskland er det mye penger i Bundesliga. Her sponser store firmaer lagene. Simen Agdestein, Magnus Carlsen og Leif E. Johannessen har alle vært med i Bundesliga, og tjent godt på det. Magnus spiller også på et spansk lag.

11.19: 11 trekk spilt. Hvits siste trekk Ta1-b1 ser merkelig ut, men hensikten er å løse opp bindingen i diagonalen e1-a5 som er tett befolket akkurat nå.

11.16: 32.000 unike brukere så Magnus vinne på TV 2 Nettavisen onsdag.

11.11: Vi finner at stilingen som er oppstått, er spilt 21 ganger før, ifølge Chessbase. Svart har vunnet de fleste partiene - har Magnus og hans danske medhjelper lurt Amonatov igjen?

11.07: Verdt å merke seg er at Magnus' sekundant, Peter Heine Nielsen, spiller denne åpningen ofte.

11.04: 8 trekk spilt. Noe uventet har Magnus valgt Caro-Kann, som er et meget solid forsvar, men ikke en åpning han pleier å spille.

11.02: Ennå ingen trekk fra Sibir. Vi minner om at begge spillerne har 1 time og 30 minutter på å gjøre de første 40 trekkene. De får også et halvt minutt ekstra per trekk de utfører.

10.56: Vi venter på at partiet skal starte. Spillestart klokken 11.

10.53: World Chess Cup spilles i Khanty-Mansiysk i Russland. Det er cirka 225 mil øst for Moskva, like nord for Kazakhstan. Les mer om spillestedet og byen hos Chessbase.

10.52: Spørsmål? Kontakt oss på ole.valaker@tv2.no.

10.50: Her kan du lese hva norske toppspillere mener om Magnus' sjanser til å bli verdens beste

10.47: Jeg skrev i går at sjakk live er en av de mest tekniske krevende øvelsene på internett. For de som tviler på det: Bare ett av partiene i NM-finalen mellom Magnus og Simen genererte 80 millioner hits. Til tider ble det registrert 3500 klikk i sekundet, og mange tusen var inne samtidig. Dette er helt på grensen av hva selv store nettsteder kan håndtere.

10.39: Magnus har altså svart i dag, etter å ha vunnet lett i første parti med hvit onsdag.

10.37: Skulle Amonatov slå Magnus i dag, utliknet han til 1-1 og det betyr omspill fredag. Vinner Magnus er han klar for 3. runde som spilles lørdag og søndag. Vi følger selvsagt også disse partiene.

10.35: Ser vi litt på Amonatovs partier på Chessbases onlinebase, så er det temmelig klart at Magnus kan vente seg 1. e2-e4 i dag. Dette trekket indikerer en offensiv og frisk spillestil - akkurat som Magnus.

10.31: Vi minner om guiden slik leser du trekkene

10.29: Peter Heine er rangert som nummer 58 på siste verdensranking, og er altså den beste fra Norden.

10.28: For de som ikke kjenner Peter Heine Nielsen, så har han trent det norske juniorlandslaget i flere år. Den svære dansken kan også veldig mye sjakk, såkalt teori, og er en av dem Kasparov har anbefalt som t rener for Magnus. Det er omtrent det største komplimentet en sjakktrener kan få.

10.26: Peter Heine og Magnus skal ha fått oversendt 450 partier Amonatov har spilt på Internet Chess Club, og det dforklarer hvordan Magnus kunne lure Amonatov så lett i åpningen i onsdagens parti.

10.24: Magnus er på ingen måte overlatt til seg selv i Sibir. Pappa Henrik er med, også Peter Heine Nielsen - Nordens beste spiller - er med som sekundant.

10.19: Her kan du kommentere dagens parti selv

10.17: Selv med tap mot Amonatov, er Magnus allerede sikret 9000 dollar, eller 61.000 norske kroner. I 3. runde øker «taperpotten» til 14.000 dollar.

10.11: Magnus har vært bedre med hvit enn svart i det siste. Hv it er som serven i tennis. Særlig på toppnivå ser man forskjellen. Magnus slet med svart i matchen mot Simen Agdestein, og han tapte også et parti mot Azmai i 1. runde i VM.

10.06: Apropos Cheparinov, han fikk juling av Magnus i Wijk an Zee for et år siden. Som nevnt i går gikk han også på et sty gt tap mot Kjetil Lie i lag-EM i august.

10.02: Vi prøver også å ha et øye på duellen Ivan Cheparinov - Vassilij Ivanchuk. En av disse kan bli Magnus' motstander i neste runde. Cheparinov leder uventet 1-0.

10.01: Magnus' rating akkurat nå er 2606, ifølge Eirik Gullaksen som driver den utmerkete hjemmesiden til Bergens Schakklub. Holder Magnus det tallet til neste rankingliste offentliggjøres i januar, havner han rundt 125. plass i verden.

10.00: Velkommen til dagens «sending».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere