RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Henrik (16): - Vondt å se bildene

(TV 2)
- Aldri mer, lovet politikerne etter at Henrik (12) ble hentet med makt av politiet hjemme hos faren. Fire år senere lurer Henrik på hvor løftene ble av.

Hele Norge lot seg sjokkere da Henrik ble hentet med makt hjemme hos faren i september 2001. Bakgrunnen var en bitter strid om foreldreretten. Politiet ble koplet inn da gutten nektet å reise tilbake til moren i Danmark.

TV 2 viste bildene som ble tatt av guttens far da politiet kom for å hente ham. Bildene viste hvordan polititjenestemennene tok nakketak på gutten og tvang ham inn i bilen.

12-åringen var så opprørt at han måtte kjøres til lege og senere til psykiatrisk legevakt.

- Ubehagelig å tenke på
I dag er Henrik 16 år, og sier at han aldri kommer til å glemme den dagen politiet kom på døren. Å se igjen de dramatiske videobildene er tungt.

- Det er ikke lett å se bildene. Det er ubehagelig å gå rundt å tenke på, jeg blir ukonsentrert og sint. Det er ikke lett, sier Henrik til TV 2 Nyhetene.

Henrik står frem fordi lite har skjedd siden opplevelsen i 2001. Tvangsavhentingen vekket sterke reaksjoner og førte til en debatt om hvor langt politiet kan gå i å bruke makt mot barn. Daværende barne- og familieminister Karita Bekkemellem, engasjerte seg sterkt og uttalte følgende til TV 2 Nyhetene:

- Barn i Norge skal ikke bli utsatt for en slik behandling selv om begge foreldrene ligger i en konflikt om foreldreretten til barn.

- Finn frem notatene
Sammen med justisminister Hanne Harlem avholdt hun et hastemøte for å sette ned utvalg som skulle se på nye retningslinjer i forbindelse med tvangshenting i barnefordelingssaker.

Dette hendte like før regjeringsskiftet i 2001. Siden det har ingenting skjedd. Det er fortsatt politiet som brukes til å hente barn med makt, selv om politiet selv ikke ønsker dette.

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund ber barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem finne frem notatene fra oktober 2001. Han mener hun må finne ut hvorfor det ikke har skjedd noe.

- Vi går gjerne i ny dialog for å ta en repetisjon på saken, sier Johannessen.

Vil se på saken
Karita Bekkemellem mener den forrige justisministeren er ansvarlig for at ingenting er gjort.

- Men jeg vil selvfølgelig se på saken umiddelbart og ha en dialog med justisministeren og komme med forbedringer dersom de ikke er gode nok, sier Bekkemellem til TV 2 Nyhetene onsdag kveld.

Henrik mener politi og barnevern må prøve å snakke med barna og ikke bruke makt.

- Jeg følte meg sviktet da politiet sa at de ikke ville hente meg med makt og så kommer de og drar meg med likevel, sier Henrik.

- Hør på barna
Henrik ble hørt til slutt og har de siste tre årene bodd hos faren i Norge. I dag er han en aktiv gutt som går på videregående skole og med nok å gjøre på fritiden. Han ber voksne som kjemper om foreldretten om å ta mer hensyn til barna.

-Det er ikke foreldrenes sitt liv. Det er våre liv som blir påvirket av at de går til en rett og slåss om å få oss. Det synes jeg blir feil, sier 16-åringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere