RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Friele nektet USA-reise

Sist oppdatert:
Med sitt norske pass i hånden, sto ordfører Herman Friele klar til å borde flyet til USA i Frankfurt. Men der ble det stopp.

Passet var nemlig ikke elektronisk lesbart, noe som kreves for å få innreise i USA.

Ordføreren var søndag på vei til The John F. Kennedy Center For the Performing Arts i Washington for å foreta en høytidlig åpning av Troldhaugens vandreutstilling «Edvard Grieg-Kunst og Identitet». Åpningstalen lå klar i lommen og ordføreren var bare en flytur unna den offisielle åpningen, melder bt.no. Men grundige tyske passkontrollører ville ikke slippe ordføreren ombord i flyet.

- Det var ikke mitt ønskede mål, sier ordføreren til ibergen.no om at turen endte i Tyskland.

Nytt pass
Bakgrunnen for det ufrivillige oppholdet i Frankfurt er at USA nylig har innført som krav at passene er elektronisk lesbare. Det betyr i praksis at de nye passene har en elektronisk kode like under der bildet i passene.

- Jeg hadde hørt nyss om dette, og fikk sjekket hva dette innebar. Men informasjonen jeg da fikk viste seg å være noe mangelfull. Jeg tolket det dit at alt var i orden, men det viste seg altså å ikke stemme, sier Friele til ibergen.no.

- Jeg ble jo overrasket. Det var ingen som reagerte verken i Bergen eller København, og jeg hadde også passert problemfritt gjennom to andre passkontroller i Frankfurt. Det var først da jeg skulle om bord i flyet til USA, at problemene oppsto, sier ordføreren.

- Også da var det usikkerhet rundt dette. Tre funksjonærer på ulikt plan ble involvert, og det oppsto dissens mellom dem. To sa det var greit og problemfritt, mens den tredje fastholdt at jeg ikke kunne reise med dette passet, og at jeg ikke kom til å slippe inn i USA.

Enden på diskusjonen ble at Friele ble stående igjen i Frankfurt da flyet lettet.

- Jeg kunne fått dette ordnet i Frankfurt, men da hadde hele neste dag gått med til det. Og siden vi allerede hadde mange fra Bergen kommune på plass i USA, mente jeg det ble feil disponering av tid. Jeg hadde mange arbeidsoppgaver som ventet hjemme i Bergen, så jeg sendte talen over til byråd Henning Warloe og overlot oppgaven til ham, sier Friele. Dermed ble det Warloe som åpnet utstillingen, mens Friele reiste hjem til Bergen igjen.

Friele sier han har vært mange ganger i USA, og at han senest for et par måneder siden var i Russland - med passet sitt. Passet er heller ikke mer enn to-tre år gammelt, så Friele regnet med at alt var i skjønneste orden.

Tok lærdom
Selv om ordføreren ikke synes det var særlig hyggelig å bli satt på bakken i Frankfurt, humrer han litt av hele episoden i dag.

- Jeg fikk meg en lærdom, og regner med at det er mange andre som heller ikke var klar over dette, sier han, og legger til:

- Selv om det per i dag bare er USA som har innført dette, tror jeg det bare er et tidsspørsmål før også andre land innfører dette som et krav. Og da blir det trangt på passkontorene. Så oppfordringen må bli at folk får dette fikset så kjapt som mulig.

Selv har han fortsatt sitt gamle pass.

- Jeg har nettopp kommet hjem. Men jeg skal ordne meg nytt pass så raskt som mulig, forsikrer ordføreren.

Siden 26. oktober 2004 har USA krevd slike maskinlesbare pass ved visumfri innreise. Passene er vanskeligere å forfalske og misbruke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere