RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Ill.foto)

Spyware-skandale

Sist oppdatert:
Sony tar seg store friheter med kopisperresystemet sitt. I USA varsles det søksmål.

Ved en tilfeldighet oppdaget gründeren og Windows-eksperten Mark Russinovich at en musikk-cd fra Sony la inn en såkalt rootkit på maskinen hans.

En «rootkit» defineres som et sett med verktøy som legges igjen av en inntrenger. Den tar kontroll over pc-en, og kan være svært vanskelig å oppdage og fjerne.

Oppdaget spyware
Mark Russinovich er også teknologisjef for det anerkjente nettstedet Sysinternals. Og det var da han kjørte sitt eget rootkit søkeprogram han fant Sonys rootkit, som viste seg å skjule Sonys egen anti-pirat programvare.

Dette oppdaget han etter at han hadde spilt av en av Sony BMGs nyeste cd-er på sin pc.

Russinovich skriver følgende i bloggen sin :

Alt dette var ekstremt frustrerende og irriterende. Ikke bare hadde Sony lagt inn programvare på systemet mitt som bruker de samme teknikkene som spyware for å tildekke eksistensen sin. Programvaren er i tillegg ekstremt dårlig skrevet og det er nesten umulig å avinstallere det. Enda verre er det at vanlige brukere som ramler over disse infiserte filene ved en rootkit-scan, vil få store problemer med pc-en sin hvis de forsøker å fjerne de infiserte filene på vanlig måte.

- Dette er et tilfelle hvor vi ser at Sony helt klart tøyer grensen, skriver Russinovich i bloggen sin.

Selv sier Russinovich at cd-spilleren i pc-en hans sluttet å virke etter at han forsøkte å fjerne filene.

Rettet opp
Ifølge PC World Norge var Sonys rootkit-teknologi inkludert i 20 musikktitler som en del av kopibeskyttelsen. Kritikken som selskapet har fått har gjort at Sony gir ut et program som skal gjøre de skjulte filene synlige og fjerne rootkitet. Programmet fjerner derimot ikke kopibeskyttelsen.

Sonys egne sider kan du nå laste ned programmet.

Informasjonssjef Stein Vegusdal i Sony BMG Norge skriver i digi.nos debattforum at Sony ikke har sluppet en eneste utvigelse med kopibeskyttelse siden opprettelsen av selskapet i januar i år.

Videre opplyser han at man kan kontakte kundeservice dersom man ønsker en avinstallasjon, noe Mark Russinovich ikke skrev i bloggen sin.

Flere varsler søksmål
Men dette er ikke godt nok for enkelte. Ifølge Digi.no varsler flere parter at de vil gå til søksmål mot Sony BMG. Dette gjelder blant annet Electric Frontier Foundation i USA, hvor advokat Jason Schultz skal ha uttalt følgende:

- Jo mer vi finner ut av om dette, desto mer ulovlig later det til å være.

Digi.no skriver også at advokatfirmaet Green Welling i California undersøker mulighetene for et søksmål.

Les flere forbrukersaker på www.tv2hjelperdeg.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere