RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mulla Lomheim og nynorsken

Sist oppdatert:
Mulla Sylfest Lomheim er misfornøyd med utbredelsen av sin fundamentalistiske lære.

Direktøren i Språkrådet synes ikke det er tilstrekkelig at uheldige norske barn blir tvangsforet med minoritetsformen nynorsk i skolen. Han vil mer. Han vil inn i avisene. Han vil som et hvert prestestyre av troende, ha makt over mediene.

Redaktørene skal ikke lenger stå ansvarlig for hvordan avisen ser ut. Eierne skal ikke lenger kunne bestemme hva som er best for avisen. For det som er best for Mulla Lomheim er at flest mulig skriver på nynorsk, den eneste rette trua som finnes.

Diktatur

I statsdiktaturets navn prøver han seg med en frekkis som ikke står tilbake for noe. Vekk med pressestøtten og momsfritaket til de avisene som forlanger at målet i avisen skal være bokmål.

Momsfritak er noe alle aviser nyter godt av, pressestøtte er det stort sett bare de svake som velger å motta. Det er også disse som vil svi om det håpløse forslaget skulle finne klangbunn hos politikerne.

BA vil forsvinne

De svakeste vil rett og slett forsvinne. BA er en slik avis som ikke vil klare seg uten pressestøtte. De velger å skrive på bokmål fordi de kommer ut i bokmålsdistriktet Bergen.

Nå vil Mullaen tvinge BA til å la journalister skrive på nynorsk om de ønsker det. Hvis ikke vil de miste støtten. Dette i ytringsfrihetens navn. Det eneste dette vil få å si for ytringsfriheten er at den vil bli innskrenket fordi noen aviser vil forsvinne om forslaget gjennomføres. Det neste er at alle journalister som noen gang har skrevet på nynorsk vil få problemer med å skaffe seg jobb.

Måten vi skriver på er en viktig del av produktet, en viktig del av salgbarheten. Nynorsk skal selvsagt skrives i aviser som har lesere som foretrekker eller tolererer nynorsk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere