RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kritisk til letestopp

Sist oppdatert:
Miljøvernminister Helen Bjørnøys (SV) beskyldes for å skape usikkerhet i Barentshavet med sitt midlertidige nei til leteboring.

Statsråd Helen Bjørnøy (SV) valgte å lytte til klagene fra Natur og Ungdom og Bellona og har foreløpig satt tillatelsen til leteboring på Goliat-feltet i Barentshavet til side. Det vekker reaksjoner hos opposisjonen på Stortinget.

- Miljøvernministeren skaper usikkerhet knyttet til muligheten for utvikling i Barentshavet, sier nestleder i Stortingets energi- og miljøkomite, Børge Brende (H) til TV 2 Nettavisen.

Han synes Bjørnøys nøling er underlig og viser til at SFT for flere måneder godkjente leteboring på dette feltet.

- Begynner å haste
- Dette er et område som faktisk er åpnet for leteaktivitet, og det begynner å haste, for retningslinjene tilsier leteboring fram til 15. januar, sier Brende.

Et endelig nei fra miljøvernministeren på leteboring på Goliat-feltet vil være svært uheldig, mener den nylig avgåtte næringsministeren.

- Hvis det mot formodning skulle bli nei til leteboring, så vil det være et veldig negativt signal til hele olje- og gassindustrien, sier Brende.

Også Frp skuffet
Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen, Frps fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen, uttrykker også skuffelse over at Bjørnøy midlertidig har satt foten ned for Goliat-boring.

- Stoltenberg har forsøkt å skape troverdighet om at de virkelig vil satse på petroleumsvirksomhet i nordområdene. I praksis så tar de nå grep som går i motsatt retning, sier Solvik-Olsen ifølge en pressemelding fra Frp.

Solvik-Olsen peker på at klagen på boretillatelsen ble levert inn allerede i august og at Bondevik-regjeringen ikek så noe grunnlag for å stanse leteboringen.

- Dersom statsråden planlegger å stanse all virksomheten mens slike saker håndteres, så vil vi se et utall klager fra noen overivrige miljøvernere fremover, sier Solvik-Olsen.

AUF fornøyd
Mens Høyre og Frp uttrykker skuffelse, er AUF svært fornøyd med den nye miljøvernministerens inngripen i saken.

- Vi gir vår fulle støtte til Ellen Bjørnøy og mener hun nå viser handlekraft, sier Martin Henriksen, nestleder i AUF, til TV 2 Nettavisen.

- Vi er i utgangspunktet mot oljeboring i det området og håper Bjørnøy kommer fram til et endelig nei. Men uansett må hun stille miljøkrav og Stortingets krav om null-utslipp må følges, sier Henriksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere