RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det okkulte bak Frodo og Harry

Sist oppdatert:
Okkulte strømninger har eksistert til alle tider. I disse dager kommer de igjen til overflaten gjennom bøker som Harry Potter, Ringenes Herre og Da Vinci-koden. Les om dem her.

Okkult betyr egentlig «skjult» og «mørklagt». Det er et begrep som er befestet med mye overtro, og skremmende følelser i vårt samfunn. I dagens forskning velger man ofte å bruke uttrykket esoterisk – for de få innvidde eller utvalgte.

«Da Vinci»-effekten
Men det esoteriske eller okkulte er mer fremtredende i dag enn det var for få år siden. Det har bøker som Harry Potter og «Den mørke materien» forårsaket. Eller filmer som «Ringenes Herre» og den kommende «Narnia»-filmen.

For ikke å snakke om Dan Browns «Da Vinci-koden», en bok som blander gamle gnostiske skrifter med Det oppleste og vedtatte Nye Testamentet.

- Personlig synes jeg verken handling eller skrivemåte var mye å skryte av i «Da Vinci-koden», men jeg liker «Ringenes Herre», både i bokform og film, smiler Jan Bojer Vindheim.

I sin nye bok «Historiens hemmeligheter» går han bak myter, magi og historie fra Atlantis til Harry Potter. Boken er en revidert og til dels nyutskrevet sak som bygger på hans 15 år gamle bok «Vestens mysterier».

Vi lever i det store og det hele i et hegemonisk verdensbilde, skaffet oss gjennom kristendommen. Før ble man straffet og i verste fall henrettet for å forfekte noe annet, mens i dag kan anskaffe seg lektyre om de fleste mystiske retninger, mener forfatteren.

System i mytefloraen
- I dag har vi på sett og vis intellektuell frihet. Alt er åpent, men det er opp til deg selv å sortere. Med boken forsøker jeg å skape et system, sier han.

Bojer Vindheim sier at bøker som «Harry Potter» og «Ringenes Herre» alle henter okkulte temaer. Harry Potter for eksempel er en kar som med tiden stadig beveger seg mellom lys og mørk magi – og som stadig oppdager flere og flere av sine magiske evner.

I vitenskapens rette forstand er dette okkulte trekk.

- Men de er i klart mindretall de mennesker i dag som synes disse trekkene er farlige, sier Jan Bojer Vindheim.

Og selv om Bojer Vindheim ikke synes «Da Vinci-koden» er spesielt velskrevet, synes han det er spennende at Dan Brown på sitt vis utfordrer den kristne monopolsituasjonen og opplyser om at det finnes tekster og evangelier som den kristne kirke har valgt å se bort fra.

- Problemer med både kristendommen og islam er at begge religioner hevder å ha Den Ene Fulle Sannhet, sier han.

Ekstreme utslag
Jan Bojer Vindheim har selv vært aktiv i norsk alternativkultur siden 60-årene. I boken omtaler han også retninger som nazismen og norrøn mytologi som i dag forbindes med nesten entydig negativitet.

Bojer Vindheims teori er at det for eksempel i Madame Blavatskys raseteori ikke ligger de tolkningen nazistene la til grunn for å skape den ariske rase.

- I den grad det er en tese i boken min, så er det at religiøse og mystiske opplevelser fanges av kulturen. Mystikken i sin natur er ukontrollerbar. Men om man plutselig ser et stort lys og opplever kosmisk kjærlighet, vil nok de fleste her hjemme si at de har møtt Jesus. I India vil man kanskje si at man ble ett med sin Gud, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere