RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: samlaget

- Grått for nynorsk

Sist oppdatert:
Den avtroppende regjeringen vil ha to nye stillinger i Språkrådet som skal fronte nynorsk. Men dette blir for magert, mener Nynorsk kultursentrum.

I forslaget til Statsbudsjettet ønsker den avtroppende regjeringen en økt styrking av språk- og litteraturfeltet. Hensikten er å «fremme norsk språk, bidra til å øke lesegleden og formidle litteratur til et bredt publikum», heter det i erklæringen.

Et av forslagene går ut på å gi 1,5 millioner kroner til Språkrådet. Pengene skal blant annet gå til to nye stillinger som ledd i arbeidet med å bygge opp en konsulenttjeneste for et bedre og mer forståelig offentlig språk. Konsulentene skal særlig arbeide med å styrke nynorsk målbruk i staten. Stillingene skal ellers brukes til å gjennomførte omorganiseringen av Språkrådet.

- Grått budsjett

Nynorsk kultursentrum er skuffet over den magre satsningen.

- Ingen penger til nynorsk leksikon på Internett, 3 prosent økning til Nynorsk kultursentrum. Dette er et grått statsbudsjett for nynorskbrukerne, sier direktøren Ottar Grepstad i en pressemelding.

Han viser til Valgerd Svarstad Hauglands lovnader om å styrke nynorsk skriftkultur frem mot Ivar Aasen-årt i 2013. I dette arbeidet spiller Nynorsk kultursentrum en nøkkelrolle, blant annet med å bygge opp et nynorsk leksikon på Internett.

Skjermer ny innkjøpsordning

Andre tiltak man øsnker styrket, er innkjøpsordningen for sakprosa somble etablert sommeren 2005. Her er det øremerket 10 millioner til 2006.

Det foreslås også økt tilskudd til foreningen !les som abeider med å fremme lesing blant barn og unge. Forlsaget er opp fra 1,1 millioner til 2 millioner kroner.

Undset-fest og ordbok

Av norske litteraturfestivaler gis Sigrid Undset-dagene status som knutepunktinstitusjon. Tilskuddet til festivalen foreslås økt med 0,4 millioner kroner, slik at samlet tilskudd blir 1,3 millioner kroner.

Det er også foreslått å øke tilskuddet til arbeidet med ny revidert norsk ordbok med rundt en million kroner til 10,7 millioner. Ordboka skal være ferdig i 2014.

Andre felter som foreslås styrket er NORLA (senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet), med 1,5 millioner til 8,6 millioner kroner. Også senter for kvænsk språk og kultur foreslås økt med nær 1,7 millioner kroner til 3,3 millioner kroner.

LES ALT OM STATSBUDSJETTET HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere