RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nobelprisen til Harold Pinter

Sist oppdatert:
Den engelske forfatteren og dramatikeren Harold Pinter fikk torsdag Nobels litteraturpris. Se web-tv og les om vinneren her.

Harold Pinter var en av favorittene, men slett ikke den største favoritten til årets litteraturpris.

Bookmakerne holdt en knapp på syrisk-libanesiske Adonis, eller Ali Ahmad Said som han heter.

Årets favoritter var Milan Kundera, Ben Okri, Orhan Parmuk, Joyce Carol Oates og Philip Roth. Også svenske Tomas Tranströmer ble nevnt som aktuell kandidat.

- Overveldet prisvinner
- Han var overveldet da han fikk vite det, han sa ikke mange ord, han var svært overrasket, sa komiteens Horace Engdahl om Pinters reaksjon.

Begrunnelsen for å gi Pinter prisen er at han finner det betydningsfulle bak hverdagspraten og at «han tvinger oss innpass i undertrykkelsens rom».

Pinter var i sin tid en del av den nye dramatikerbølgen som fortalte om mørke og vanskelige sider, gjerne knyttet til seksualitet, som sydet under overflatens plettfrie ytre. Av den grunn har flere av hans stykker vakt oppstandelse - også her hjemme.

Harold Pinters stykker er blitt satt opp på norske teaterscener og regnes stadig som aktuelle. Hans mest kjente er «Fødselsdagsselskapet» og «Kjøkkenheisen». Han har også skrevet flere filmmanus, kanskje mest kjent er «Den franske løytnantens kvinne» med Jeremy Irons og Meryl Streep. Pinter har til tider også vært å se som skuespiller både i film og TV.

Trakk seg som dramatiker
Tidlig i år fikk den nå 74 år gamle Harold Pinter pris for sitt livslange forfatterskap. På samme tid benyttet hans sjansen til å si at han etter 29 skuespill hadde skrevet sitt siste. Nå vil han heller konsentrere seg om poesi - derfor kom nobelprisen helt til rett tid.

Pinter er et spennende, og kanskje litt kuriøst valg, det var i alle fall et valg ikke mange hadde tippet på.

Pinter regnes imidlertid som en av den vestlige dramatikks mest betydelige bidragsytere. Han var en god venn av Samuel Beckett og kjente godt Arthur Miller.

I tillegg er han kjent som en skarp debattant i britisk offentlighet. Pinter skriver regelmessig i de britiske avisene The Guardian og The Independent. Han har vært en sterk motstander av britenes engasjement i både Afghanistan og Irak.

Omdiskutert pris
Som vanlig har prisen vært omgitt av kritikk og spekulasjoner. Flere har påpekt at man burde velge en dikter, og enda flere at det burde bli en kvinne. Men det var lite trolig at akademiet ville skjele til sistnevnte.

Det var antydet at årets vinner kunne være en ikke-skjønnlitterær forfatter, men få favoritter var nevnt i denne kategorien.

Nobelprisen i litteratur er blant de vanskeligste prisene «å gjette» fra Nobel-instituttet. Tidligere har komiteen bak utmerket seg ved overraskende valg - sist da østerriske Elfride Jelinek ble tildelt prisen.

Kontroversielt valg
Hun er mest kjent for sine kontroversielle romaner som «Pianolærerinnen». Jelinek utforsker kvinners seksualitet og undertrykkelse. Nylig annonserte komitemedlem Knut Ahnlund at han trakk seg fra litteraturkomiteen på grunn av valget av Jelinek.

Les hans begrunnelse her

Nobelkomiteen kalte det årets «pseudonyhet» ettersom Ahnlund ikke har vært aktiv siden 1996.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere