RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smøringspartiet

Sist oppdatert:
Senterpartiet vil gi skogeierne skattelettelser på flere hundre millioner kroner hvis de stemmer mot å legge ned Union. Et klarere eksempel på statlig smøring skal man lete lenge etter.

Styret i Norske Skog vedtok mandag å legge ned papirfabrikken Union i Skien, og tirsdag skal saken endelig avgjøres i bedriftsforsamlingen. Der har skogeierne seks av 18 stemmer, og de kan lett komme på vippen mellom de ansatte og eierne.

I denne meget betente situasjonen lanserer Sp-nestleder Lars Peder Brekk et tilbud som mangler sidestykke i norsk politikk: Dersom skogeierne stemmer som han vil, skal Senterpartiet jobbe for å gi dem en gavepakke på flere hundre millioner kroner.

Og hvis de stemmer imot?

- Da vil vi i alle fall ikke behandle dette som en pakke. Det er en betingelse at skogeierne utsetter Union-saken, sier Brekk til VG.

Regelrett smøring, sier Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar, og han fulgte opp i Tabloid på TV 2 med å så fast at det ligner på ren korrupsjon.

Det har Hegnar helt rett i, for det er faktisk ganske fantastisk at den rødgrønne regjeringen – lenge før den har tiltrådt – lover bort hundrevis av millioner av statskassen for å øve press og påvirkning i et privat selskap.

Normalt er korrupsjon private penger som brukes til å skaffe offentlige vedtak, men her er det motsatt. Noe særlig mer spiselig er det ikke av den grunn.

Senterpartiet har selvsagt full rett til å arbeide for bedre skatteordninger for skogeierne og andre av partiets medlemmer (resten av samfunnet skal ikke få skatteletter, det er den rødgrønne regjeringen enige om). Partiet har også anledning til å få vedtatt generelle ordninger for hele skogbruket. Faktisk kan man også tilby Norske Skog spesialordninger for å berge Union. Alt dette er helt greit.

Men å bestikke en gruppe i bedriftsforsamlingen med en pakke de kun får hvis de stemmer nei, lukter dårlig.

Diskuter artikkelen i Veggavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere