RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søkkrik på «hobby-arbeid»

Sist oppdatert:
Paal Hveem ble søkkrik på eiendom i Spania, «junk bonds» og dristige investeringer. Han er nå god for 800 millioner kroner.

Etter å ha cashet inn 80 millioner kroner i gevinst på Norwegian sist helg sitter han med feriebrosjyrer foran seg. Det kan han trygt ha råd til.

- Det har vært noen gode år, sier Paal Hveem til TV2 Nettavisen.

Hittil i år har han etter det TV2 Nettavisen erfarer tjent over 200 millioner kroner. I flyselskapet Norwegian gjorde han rundt 80 millioner alene i løpet av seks måneder på en investering på kun 25 millioner. Han skal nå være god for rundt 800 millioner.

- Jeg er såpass priviligert at jeg har hobbyen min som jobb. Når jeg ser på nye investeringer ser jeg alltid på muligheten til å gjøre det på enklest mulig måte. Dermed er det viktig å finne dyktige folk å jobbe sammen med. Jeg har ingen ansatte og kjøper alle tjenestene jeg har behov for, sier Hveem.

Det meste er skapt i en tid hvor de fleste andre investorer har tapt store summer.

- Jeg ønsker ikke å kommentere konkrete tall utover at de siste årene har vært meget bra, sier Hveem.

Konkurs
Alt har imidlertid ikke vært like rosenrødt for Hveem. Etter å ha gjort det meget bra på slutten av 1980-tallet på ulike kommandittselskap (KS) innen shipping og offshore fikk han den økonomisk nedturen midt i ansiktet. Han var god for nærmere 150 millioner, men fikk KS-ene rett fjeset.

- I 1993 var jeg på konkursens rand. Jeg måtte selge rubbel og bit. Huset gikk, båten, hytta og bilen likeså. Jeg sto igjen på bar bakke, forteller Hveem.

KS-er som «Deep Sea Ice», «Dan Duchess» og «Stardrill» tømte Hveem for cash. Operatør for selskapene var Odfjell Drilling som den gang ble ledet av dagens DNO-topp Berge Gerdt Larsen.

- Jeg var totalt il likvid. KS-ene tok alt. Penger ble innkalt hele tiden. Jeg mistet også indrefilen, den amerikanske skolen på Bekkestua på over 20 mål, sier Hveem.

- Jeg kom meg opp igjen ved hjelp av gode venner. Øystein Tvenge hjalp meg veldig, fortsetter han.

Råtten gjeld
Han begynte i det små med kjøp av litt næringseiendom og noen gjeldsporteføljer. Han jobbet her sammen med Olympia Capital-gründerne Håkon Korsgaard og Per Erik Åsmyhr.

- Og så kjøpte jeg litt råtten gjeld i Spania fra Banco Santander. Det var gjeld de hadde med pant i en eiendom. Det var ekstremt dårlige tider og når det først snur seg så blir det meget lukrativt, sier Hveem.

Han kom så over en eiendom på 1360 mål i Marbella som han i 1996 kjøpte for 40 millioner kroner sammen med blant annet Øystein Tvenge, Aksel Gresvig, Arne Blystad og Finn Haadem.

- Jeg eide i starten 36 prosent. Etter hvert har jeg kjøpt meg opp til 100 prosent, sier Hveem.

Han legger ikke skjul på at Marbella-eiendommen «Los Altos de los Monteros» som området heter i dag, har vært en av hans beste investeringer. Hveem sto for reguleringen av området overfor myndighetene samt bygging av infrastrukturen. Gevinsten tok de inn ved salg av tomter.

- Jeg har solgt unna for 800 millioner, og fortsatt sitter jeg igjen med en del av tomtene, sier Hveem.

Utviklingskostnaden på Marbella-prosjektet var på rundt 200 millioner.

Russisk oljekule
Mens de fleste investorene på Oslo Børs tapte penger i perioden 2001 til våren 2003, håvet Hveem inn penger.

- Jeg satset på obligasjoner i blant annet Kværner og Northern Offshore på henholdsvis 18 og 25 prosent av pålydende. Det viste seg jo å bli bra butikk, sier Hveem.

Hveem har også satset på utenlandske aksjer. I 1998 kjøpte han 125.000 aksjer i det russiske oljeselskapet Udmurtneftegaz til 1,15 dollar. Relativt raskt etter kjøpet solgte han 90 prosent av aksjene for 20 millioner kroner.

- Fortsatt sitter jeg igjen med 10 prosent av de opprinnelige aksjene. Men nå er kursen 550 dollar og helt siden 1999 har hver aksje gitt 10 dollar i utbytte, sier Hveem.

Med andre ord sitter han igjen med aksjer for 50 millioner kroner og et årlig utbytte på i underkant av en million. Ikke dårlig med tanke på at han kun brukte rundt en million kroner i 1998.

I Russland har han tjent over 100 millioner totalt siden han først reiset til Russland i 1994 sammen med kompanjongen Finn Haadem.

Usikker børs
Han kjører i dag en mye mer konservativ profil og er meget usikker på utviklingen på Oslo Børs. Han har over 300 millioner kroner i ulike obligasjoner særlig innen offshoresektoren.

- De går ikke i hvert fall ikke konk de første fem år. Når du da får åtte til 13 prosent rente i stedet for en til to prosent i banken er det meget interessant, sier Hveem.

Obligasjoner han sitter på er Sinvest, Ocean Rig, Eastern Drilling og selvfølgelig Aker Kværner.

Han vurderer også å satse på nye utviklingsprosjekter på eiendomssiden ute i Europa.

- Jeg har store planer i Ungarn. Denne regionen vil vokse kraftig de neste årene. Der nede er man nødt til å stå på for å lykkes. De har driven som trengs, sier en engasjert Hveem.

Han har fortsatt ikke skrevet under noen kontrakter, men han ser på fire ulike prosjekter.

- Prosjektene er på 1000 mål og oppover. De ligger i området sør for Budapest og ned til Balatonsjøen som er et meget populært utfartssted. Jeg ønsker å utvikle golfbaner, hoteller og boliger, sier Hveem.

I første omgang ønsker han å satse 100 millioner kroner. Men lykkes han utelukker han ikke ytterligere investeringer.

- Ellers har jeg fortiden det meste i obligasjoner og kontanter og litt aksjer, sier en meget fornøyd Hveem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere