RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avisene jukser med lesertall

Sist oppdatert:
Mens leserne flykter fra papiravisene, legger de samme avisene frem galluptall som viser vekst. Forklaringen er at de jukser med lesertallene.

De fleste papiravisene i Norge har i dag artikler som viser at lesertallene øker med rundt 1,7 prosent. Så godt som alle er vinnere, og for enkelte - som Vårt Land - er økningen så stor at redaktørene selv sår tvil om tallene.

Ærlig nok tror Vårt Land-redaktør Helge Simonnæs at leserne forveksler papiravisene med nettutgavene når de svarer, slik at tallene blir høyere enn de burde være for papirutgaven.

Når noe høres ut til å være for godt til å være sant, er det ofte det. Så hvordan kan det ha seg at lesertrenden er snudd på samme tid som opplagene i mange av de største avisene faller som en stein? Er det slik at leserne har opprettet egne byttesirkler for VG og Dagbladet?

Triks
Nei, årsaken er så enkelt som et lite statistikk-triks. I fjor og alle andre år har avisene målt lesingen blant alle som er 13 år og eldre (blant annet fordi det er denne gruppen som er interessant for annonsørene). Nytt av året er at også 12-åringene er spurt, men det må du lese fotnotene for å finne ut . Det utvider lesergrunnlaget med rundt 60.000 personer - og det er nær to prosent av de 3,1 millioner mennesker som er i leseruniverset.

Alt under to prosents vekst er altså i realiteten ytterligere fall!

Det blir som om Lyn, i misnøye med tilskuertallene på Ullevaal, også begynner å telle folkene som bor på Nordberg og i Ullevaal Hageby.

Stort fall
Den virkelige trenden er at leserne fortsetter å flykte fra papiravisene, slik de har gjort sammenhengende de 10-12 siste årene. Totalt har det daglige opplaget sunket med 150.000 aviser siden år 2000.

Det er årsaken til kraftige kutt i VG og Dagbladet, men et godt annonseår har reddet økonomien for de fleste avisene. Nå tjener også de store regionavisene hundrevis av millioner kroner på et snedig unntak fra forbudet mot å dele ut gratisreklame til folk som har reservert seg mot å få slikt i postkassen. Det unntaket kan stå for fall nå.

I mellomtiden fortsetter altså leserflukten. Og mens vi venter på at avisene begynner å telle sju- og åtteåringene, kan vi andre konstatere at rundt 10.000 lesere vendte papiravisene ryggen i fjor, hvis vi måler på samme måte som året før.

Tror du trenden snur for papiravisene, eller er de dømt til fortsatt nedgang? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere