RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bush skjeler til Soria Moria

Sist oppdatert:
- At George W. Bush ringer Jens Stoltenberg nå, kan tyde på at USA vil komme Soria Moria-forhandlingene i forkjøpet, mener USA-ekspert Svein Melby.

Midt oppe i FN-toppmøtet og redningsarbeidet i New Orleans, tok Bush seg tid til å gratulere Jens Stoltenberg med valgseieren. Den amerikanske ambassaden varslet Stoltenberg onsdag om at Bush ville ringe dagen etter. Allerede før klokken 07.00 amerikansk tid torsdag var Bush på tråden.

-Dette kan vanskelig tolkes annerledes enn at Bush er opptatt av å ha et godt forhold til den kommende Stoltenberg-regjeringen, sier USA-eksperten Svein Melby til TV 2 Nettavisen.

Melby forsker på amerikansk politikk ved Institutt for forsvarsstudier i Oslo.

Hoppe av
Mandag 26, september starter de kommende regjeringsforhandlingene på konferansesenteret Soria Moria i Oslo. Svein Melby tror Bush-administrasjonen har bitt seg merke i løftene fra de rødgrønne partiene om at den nye regjeringen vil trekke alle norske offiserene ut fra Irak.

-Bush er blitt klar over at en stat man oppfatter som en alliert, også i Irak-sammenheng, er i ferd med å hoppe av, sier Melby.

Har ikke råd
I løpet av valgkampen sa Stoltenberg flere ganger at de norske offiserene i Irak skal hjem. I samtalen ned Bush brukte han ordet bør. Melby tror amerikanerne kan ha fått inntrykk av at Ap er på glid og at offiserene under gitte omstendigheter kan bli værende.

-Jeg ville ikke brukt ordet bør, hvis meningen var å rydde av veien enhver misforståelse, sier Melby.

- Det kan også hende at amerikanerne vet hva som er på gang i forhold til Irak, og at presidenten og de rundt han har funnet ut at de ikke har råd til det stadige frafallet i Irak, fortsetter han.

- Er enige
Kilder i Arbeiderpartiet TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, sier partiets holdning står fast.

-De tre partiene er enige om at offiserene skal hjem, sier en sentral kilde.

-Stoltenberg har ikke endret syn, sier en annen.

Torsdag ringte George W. Bush også statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Han ville takke for et godt samarbeid, sier rådgiver Øystein Mjærum til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere