RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tjener fett på bensinsjokket

Sist oppdatert:
Den rekordhøye bensinprisen gir over én milliard ekstra i året i pengebingen til finansminister Per-Kristian Foss.

Det er ikke bare oljeselskapene som tjener fett på den rekordhøye oljeprisen. Hver gang bensinprisen øker renner det mer penger inn i statskassen. Det sørger merverdiavgiften på 25 prosent for.

Tjener mer
Beregninger utført av Norsk Petroleumsinstitutt viser at en bensinpris på dagens nivå vil gi 1,3 milliard ekstra i årlige momsinntekter for staten sammenlignet med prisen ved årsskiftet.

- Staten tjener med dagens bensinpriser 92 millioner kroner ekstra per måned, sier spesialrådgiver Ann-Cathrin Vaage i Norsk Petroleumsinstitutt til TV 2 Nettavisen.

- Med dagens bensinpris er avgiftene på over 7 kroner per liter. Bensinavgiften pluss CO2-avgiften er i dag 4,81 kroner literen. I tillegg kommer 25 prosent merverdiavgift. Når prisen på bensin øker, øker inntektene til staten ved at merverdiavgiften på bensinsalget øker, fortsetter Vaage.

Holder på avgiften
Tidligere denne uken gjorde Høyre det klart at partiet ikke har planer om å kutte i bensinavgiften.

- Høyre er tilhenger av lavere avgifter, men kommer i tråd med vårt program til å prioritere å gjøre det billigere å kjøpe bil, var partiets svar.

Les de andre partienes svar her.

Utfordrer Foss
Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) utfordrer nå finansministeren personlig til å gjøre noe med bensinprisen.

- Vi utfordrer finansminister Per-Kristian Foss til å gjøre det samme som Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen gjorde i januar 2003, nemlig å kutte avgiften med én krone. Den norske stat får både i pose og sekk om dagen. Som oljeprodusent tjener Norge grovt på den høye oljeprisen, og med den andre hånden tar man inn skyhøye avgifter. Noe av dette må komme forbrukerne til gode, sier direktør Rune Gaustad i KNA i en pressemelding.

-Det er dessverre alltid de samme som taper på høye avgifter. Det er i første rekke småbarnsfamilier som har et stort transportbehov, og som er helt avhengig av bilen for å få gjennomført hverdagen, sier Gaustad videre.

Hva mener du om bensinprisen? Ta debatten i Veggavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere