RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Føler seg misbrukt av «Venner av Amerika»

Sist oppdatert:
Den tidligere Clinton-rådgiveren Charles Kupchan synes ikke noe om å bli blandet inn i norsk valgkamp.

Kupchan var direktør for europeiske spørsmål i National Security Council under president Bill Clinton, og jobber i dag som professor ved Georgetown University.

Foreningen Venner av Amerika sendte før helgen ut en pressemelding med sitater fra Kupchan om SVs utenrikspolitikk, der det virket som Kupchan rettet sterk kritikk mot SV.

- Ut av sammenheng
Selv føler professoren at sitatene er tatt ut av sammenheng, og misliker å bli blandet inn i norsk valgkamp på denne måten. I en e-post til TV 2 Nettavisen skriver han:

«Jeg har fått vite at korrespondansen jeg hadde med lederen for gruppen «Norske venner av Amerika» har blitt brukt til partipolitiske formål i forkant av det norske valget. Jeg beklager den upassende bruken av mine kommentarer. Venner av Amerika nevnte ikke at de ville bruke mine kommentarer til partipolitiske formål. I tillegg fikk jeg bare presentert løsrevne utdrag fra SVs arbeidsprogram. Holdningen til partiets ledelse eller den samlede utenrikspolitiske orienteringen til sentrum-venstrekoalisjonen ble ikke nevnt.»

- Ikke partipolitikk
- Vi har ikke brukt dette med partipolitiske hensikter. Vi har simpelthen bedt om kommentarer til SVs arbeidsprogram for perioden 2005-2008, sier leder i Venner av Amerika Fredrik Norman.

Det er forsker og AP-medlem Espen Barth Eide som gjorde professor Kupchan oppmerksom på pressemeldingen fra Venner av Amerika.

- Jeg vil stille spørsmål om Barth Eide gjør dette på vegne av Stoltenberg, og om kommentarene fra Washington har skremt Arbeiderpartiet og gitt dem inntrykk av at det er behov for brannslokking blant partiets venner i USA, sier leder i Venner av Amerika Fredrik Norman.

- Essensen her er at SV har omtalt USA som den største faren mot verdensfreden, og reaksjonene viser hvor kontroversiell denne politikken er, sier han.

- Konstruktivt SV
Forsker Barth Eide har ingen problemer med å innrømme at han har Arbeiderpartihatten på i sin kontakt med Kupchan.

- Selvsagt er jeg i denne sammenhengen AP-mann. Jeg er styremedlem i det europeiske sosialdemokratiske partiet, som har et organisert samarbeid med Demokratene i USA gjennom det som heter den transatlantiske progressive dialogen. Her er Kupchan med som samtalepartner, sier Barth Eide.

Han mener SV har moderert sine formuleringer om USA.

- SV har ivret for et kritisk, men konstruktivt samarbeid med landet. Det er helt tydelig at partiet har lagt seg på andre måter å tenke på enn i landsmøtevedtaket som var sterkt preget av Irak-krigen, sier Eide.

- Arbeiderpartiet tar ikke avstand fra utenrikspolitikken som ligger i det SV sier nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere