RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drømmer om å slå Haga

Foto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)
Sist oppdatert:
Venstre-leder Lars Sponheim drømmer om å bli større enn Senterpartiet. For første gang på to og et halvt år er Venstre over sperregrensa på TV 2-nyhetenes ferske Gallup.

Med en oppslutning på 4,4 prosent sietter smilet løst hos Venstre-leder Lars Sponheim en uke før valget. Han øyner nå håp om å nå sitt eget mål på seks prosent valgdagen.

Venstrevind
- Det er deilig å kjenne medvind i ryggen, men det er enda noen dager igjen og Venstre må mobilisere hele tiden for å bidra til et godt resultat, sier Sponheim til TV 2 Nyhetene.

Med et slikt valgresultat vil Venstre være med i kampen om de 19 utjevningsmandatene. Ifølge TV 2s beregninger ville partiet i kveld fått 8 mandater, som vil være ne formidabel forskjell fra de to partiet i dag har på Stortinget.

- Vi har et mål om 6 prosent. For første gang har vi øyekontakt med det men for oss handler det om å mobilisere over sperregrensa, sier Sponheim.

Sp sliter
Senterpartiet får bare 4,9 prosent på målingen, tilbake 1,2 prosnetpoeng. Dermed og er nesten tatt igjen av Venstre med sine 4,4. Nå drømmer Venstreleder Sponheim om å gå forbi Senterpartiet.

- Det er det velgerne som avgjør på valgdagen, men det kan unektelig se ut som om det blir en skarp kniving blant de minste partiene her, sier Sponheim.

- Ikke gode tall
Høyre-leder Erna Solberg får det ikke like godt til. Tilbakegangen fortsetter, og partiet får bare 15 prosent oppslutning. Det er en tilbakegang på 1,6 prosentpoeng.

Bare halvparten av Høyres velgere fra 2001 sier at de i dag vil stemme på partiet. Fremskrittspartiet kaprer flest tidligere Høyre-velgere, tett fulgt av Arbeiderpartiet. Hver fjedre Høyrevelger fra 2001 er i dag usikre på hva de skal stemme.

- Dette er ikke gode tall. Men jeg tror fortsatt vi har valgvinden i ryggen. Mange målinger går andre veien, sier Høyre-elder Erna Solberg i en kommentar til TV 2 Nettavisen.

På gjerde
Også Kristelig Folkeparti sliter i motgang. Partiet går tilbake 1,1 prosnetpoeng til 7,2 prosent. Svært få KrF-velgere fra 2001 sier i dag at de vil stemme på partiet. Under halvparten av KrF'erne er lojale mot sitt tidligere parti. Hver tredje KrF-velger fra 2001 sitter i dag på gjerdet, og er usikker på partivalg.

Solid for Ap
Arbeiderpartiet går frem 0,8 prosentpoeng til 32,4 prosent. Tallene viser ekstremt høy lojalitet, og nesten ingen av Jens Stoltenbergs tilhengere fra 2001 har funnet seg nytt parti. I tillegg henter Arbeiderpartiet betydelig antall nye velgere fra alle andre partier.

-Jeg er glad for alle målinger der Arbeiderpartiet er i framgang. Mange er enige med oss i at det er viktigere å ruste opp eldreomsorgen og skolen enn å gi mange milliarder i skattelette, sier Jens Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

Fremskrittspartiet er nest største parti med 19,5 prosent, en fremgang på 0,9. Partiet mister rekordmange tidligere velgere til Arbeiderpartiet, men henter samtidig flere nye velgere fra både Høyre, KrF og Senterpartiet. I tillegg har partiet fortsatt svær høy oppslutning blant velgere som ikke stemte i 2001.

Rød Valgallianse får 2,4 prosent, Kystpartiet får 0,7 og andre partier 1,5 prosent.

SVakt for Halvorsen
SV-leder Kristin Halvorsen sliter tungt i motvind. Fremgangen er beskjeden med 0,1 prosentpoeng fra den rekordlave Gallupen som fredag sendte SV ned på 11,9 og dermed for første gang siden 2001 under valgresultatet fra forrige Stortingsvalg. Dagens tall på 12,0 er neppe egnet til oppmuntring.

Bakgrunnstallene viser at partiet har lav lojalitet blant tidligere velgere, og mister svært mange velgere til Arbeiderpartiet. At svært få SV-velgere fra 2001 er i tvil, gjør neppe situasjonen lysere for SV-ledelsen den siste uken av valgkampen.

Rødt flertall
De siste Gallup-tallene ville fortsatt gitt rødt flertall med 88 mandater, men avstanden mellom blokkene har krympet med ytterligere ett mandat som følge av Venstres fremgang. Det borgerlige partiene får nå 81 mandater.

Ap 56 (+ 13), Frp 34 (+ 8), Høyre 26 (- 12), SV 21 (+- 2), KrF 13 (- 9), Sp 9 (- 1), Venstre 8 (+ 6), RV 2 (+ 2), mens Kystpartiet ville falt ut av Stortinget.

I alt er 1200 personer intervjuet i tidsrommet 3. - 5. september. Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2-nyhetene.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere