RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- «Private» USA skriker på det offentlige

(UiO)
Sist oppdatert:
- I USA er man mer vant til at private må ta ansvaret, men når folk dør på gata skriker man på det offentlige, sier USA-ekspert Ole Moen.

- Dette er en katastrofe hinsides den målestokk vi er vant med. Orkaner kommer et par ganger i året, men dette er på en helt annen skala, sier USA-ekspert Ole Moen ved Universitetet i Oslo.

Kritikere av de føderale myndighetene har særlig trukket fram at National Guard – det amerikanske væpnede ”sivilforsvaret” - i stor grad er engasjert i Irak.

- Nasjonalgarden er et hjemmevern i hver delstat. Fordi landet ikke har verneplikt har svært mange av disse soldatene blitt utkalt til Irak gang på gang, sier Moen.

Denne praksisen har svekket sivilberedskapen i hjemstatene.

- Skriker på det offentlige
Moen tror mange amerikanere kan få et nytt syn på det å ha en sterk offentlig sektor i kjølvannet av katastrofen.

- I USA er man mer vant til at private må ta ansvaret, men når folk ligger og dør på gata begynner man å skrike på det offentlige.

- Staten har lenge blitt sett på som en vederstyggelighet i konservative kretser, og dette synet har fått støtte gjennom valg. Hittil har det offentlige vært sultefôret på grunn av skattelettelser. Det kan hende man nå ser at private løsninger ikke alltid er tilfredsstillende, sier Moen.

Desentralisert union
Han minner om at USA er en desentralisert føderal union, hvor ansvaret først og fremst ligger hos den enkelte guvernør i delstatene.

- Alt som har med sivilt beredskap og den slags ligger til delstatene, og de rammede delstatene er blant de fattigere i USA, sier Moen.

- Et annet problem er at kommunikasjonssystemet ikke fungerer, man kommer seg ikke frem på veiene, og får ikke transportert inn varer det er mangel på. Infrastrukturen er jo ødelagt, sier han.

Moen mener omfanget av katastrofen gjør det vanskelig å peke på bestemte svakheter i systemet.

- Vi er mer vant til å se denne typen katastrofen i andre deler av verden, men når det skjer i verdens mektigste stat gir det et helt annet inntrykk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere