RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ofre bankes og voldtas

Sist oppdatert:
Orkanofre voldtas og bankes opp, slåsskamper og branner herjer, mens lik ligger omkring. Kaoset er komplett.

- Dette er et desperat rop om hjelp, sier ordfører Ray Nagin i New Orleans om anarkiet som nå preger katastrofeområdet som orkanen Katrina har etterlatt seg. Ofre som voldtas og bankes opp, branner, lik som ligger åpent i landskapet og redningshelikoptre og politimenn som blir skutt på, ryster amerikanerne.

Farlig sinne
Sinnet blant ofrene brer om seg ettersom sulten preger flere og flere i flodrammede New Orleans. Mange venter desperat på busser som skal frakte dem bort fra elendigheten.

- Vi er her som dyr. Vi får ikke hjelp, sier Issac Clark (68) til AP, mens han venter utenfor New Orleans Convention Center. Der ligger likene åpent – og andre evakuerte klager over at de bare er blitt satt igjen uten mat, vann og medisiner.

Menneskemengden på mellom 15.000 og 20.000 mennesker som hadde tatt skjul i konferansesenteret for så å bli fraktet bort i busser, er stadig mer fiendtlig innstilt. Politisjef Eddie Compass opplyser at han har sendt 88 politimenn for å roe situasjonen, men disse ble raskt jaget vekk av mobben.

Voldtar ofrene
- Enkeltmennesker er blitt voldtatt, vi har folk som er blitt banket opp, bekrefter Compass. – Vi må bare be for de turistene som har beveget seg i den retningen, sier han.

Et militærhelikopter forsøkte å lande ved senteret flere ganger, for å levere mat og vann. Men den store folkemengden tvang helikopteret til å trekke seg unna. Soldater måtte kaste varer til menneskemengden fra tre meters høyde, før helikopteret fløy vekk.

Soldater fra nasjonalgarden er sendt inn i katastrofeområdet for å forsøke å stanse plyndringen, stjelingen av biler og skytingen som har grepet om seg siden orkanen la byen under vann.

Sender inn soldater
I en uttalelse til CNN sier ordfører Nagin følgende: «Dette er et desperat SOS. Akkurat nå har vi ikke ressurser ved senteret og klarer ikke skaffe nok busser. Vi trenger busser. Senteret er ikke sanitært tilfredsstillende, det er utrygt og vi går tom for forsyninger.»

Snikskyttere fra politiet er plassert ut på taket av politistasjoner rundt om i byen, men de klarer ikke holde byen trygg. Et team fra CNN ble advart av politiet mot å gå i gatene på grunn av den økende volden i byen.

Myndighetene i Washington sender nå 1400 soldater fra nasjonalgarden for å slåss mot plyndringen og lovløsheten, i tillegg til de 2800 som allerede er i New Orleans.

Godkjente hjelpepakke
President George W. Bush har nå bedt de tidligere presidentene George Bush senior og Bill Clinton lede en privat innsamlingsaksjon til inntekt for de flomrammede. De to eks-presidentene har ledet en lignende innsamlingsaksjon etter tsunamien i sørøstasia.

Kongressen har nå godkjent en hjelpepakke på ti milliarder dollar til de orkanrammede områdene.

- Dette er en av de største hjelpeaksjonene i vårt lands historie, sa Bush i en pressekonferanse.

Se videoinnslag om hjelpepakken fra TV 2 Nyhetene (gratis).


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere