RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Clinton-rådgiver advarer mot SV

Sist oppdatert:
Den amerikanske forskeren Charles Kupchan retter kritikk mot SVs utenrikspolitikk.

Kupchan var direktør for europeiske spørsmål i National Security Council under president Bill Clinton. I dag forsker han ved det anerkjente Council on Foreign Relations.

Foreningen Venner av Amerika har sendt ham en mail med utdrag fra SVs arbeidsprogram. I sitt svar skriver han blant annet:

- På dette skjøre tidspunktet innen transatlantiske forhold er det uklokt av ansvarlige parter å snakke om utmelding av NATO og bruke provoserende språk om amerikansk utenrikspolitikk.

- Provoserende språk
- Begrunnet kritikk og motstand mot spesifikke amerikanske fremgangsmåter er som forventet - det er hva demokratiet handler om. Men provoserende språk går utover begrunnet kritikk, og risikerer å gjøre alvorlig skade på et transatlantisk samarbeid som allerede er ganske anstrengt.

- At enkelte amerikanske politikere og andre helst vil unngå en regjering i Norge som er kritisk til amerikansk utenrikspolitikk kan ikke overraske noen, sier partisekretær i SV Bård Vegar Solhjell.

- Logrer for Bush
Han viser til at amerikanske analytikere også var skeptiske da venstresiden vant valget i Spania. Det endte med at Spania trakk sine styrker ut av Irak.

- Det er enklere for USA med Jan Petersen og Venner av Amerika som logrer for Bush uansett hva han gjør, sier Solhjell.

- SV kommer til å føre en politikk som er kritisk til Bush når vi er uenige med ham, som i Irak, men ellers bygger på samarbeid, sier Solhjell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere