RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Afrika viktigere enn norske bønder

Sist oppdatert:
- Bondelagets ønsker i WTO kan koste mange menneskeliv, hevder Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen. - Absurd og løgnaktig, svarer Senterungdommen.

I dag startet hovedrådsmøtet i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) i Genève. Norske bønder har gått til fots til møtet for å demonstrere for retten til å verne om nasjonal matproduksjon.

Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen har lite til overs for bøndenes demonstrasjon. Han mener Norge må være villig til å gi slipp på nasjonale særinteresser i WTO-forhandlingene, dersom det skulle vise seg å bli nødvendig for å få USA og EU med på å fjerne eksportsubsidiene med øyeblikkelig virkning.

- Dersom man går til forhandlingsbordet med utgangspunkt i at man ikke skal rokke ved sine interesser, men krever at andre land skal bøye seg, kommer man ikke fram til enighet. Dersom man skal ha et uendret system for landbruksstøtte og importvern, slik Bondelaget ønsker, kan man heller ikke kreve at andre land skal bøya unna på sine krav. Resultatet er at det dønn urettferdige handelssystemet man har i dag blir stående. Derfor mener jeg Bondelagets krav om uendret landbrukspolitikk i Norge kan koste menneskeliv, sier Unge Venstre-lederen til TV 2 Nettavisen.

En solidarisk politikk er å åpne markedene for konkurranse fra fattige land, mener Michelsen. Det innebærer at eksportsubsidier til vestlige bønder må fjernes, men også at toll på landbruksvarer må kuttes.

Dumping
I løpet av 2005 skal den såkalte Doha-runden i Verdens handelsorganisasjon avsluttes. Gjennom fjorårets rammeavtale fra Genève har de rike landene allerede forpliktet seg til å avskaffe eksportsubsidiene, men forpliktelsen er lite håndfast og har en svært lang tidshorisont.

- Viktige råvarer som ris, hvete, bomull, soyabønner og mais blir i dag solgt på verdensmarkedet til priser langt under det det koster å produsere varene. Dette er matvaredumping, og taperne er millioner av fattige mennesker som ikke kan konkurrere mot rike lands subsidier. Lars Sponheim bør først og fremst være matminister for disse i WTO, sier Michelsen.

- Hvordan skal fattige afrikanske bønder konkurrere mot vestlige agrobusiness-giganter, selv uten subsidier?

- Det er viktig at de fattige landene blir gitt muligheten til å verne om sine egne markeder i en overgangsfase, for å bygge opp seg selv. I dag er det billigere for en manufakturfabrikk i Burkina Faso å kjøpe bomull fra amerikanske bønder enn i hjemlandet, for deretter å selge klærne tilbake til USA, sier Michelsen.

Nulltoll
Også Bondelaget mener eksportsubsidiene bør vekk, men vil holde fast ved importvern og toll.

- I dag har Norge nulltoll for de aller fattigste landene. Dersom tollsatsene generelt skal senkes, vil ikke disse landene miste denne fordelen?

- Nulltoll for de fattigste er kjempebra, men man må gå enda lenger. Det er mange land som ikke omfattes av denne ordningen, for eksempel Botswana som selger kjøtt til Norge. Langt flere land bør få lettere tilgang til norske markeder.

- Egoistiske
Unge Venstre-lederen er kritisk til at Norge deltar i G 10-gruppen. Dette er en gruppe land som står sammen om viktige punkter i WTO-forhandlingene: Bulgaria, Island, Israel, Japan, Liechtenstein, Mauritius, Sør-Korea, Sveits, Taiwan og Norge.

- Jeg mener disse landene fronter sine egne egoistiske interesser. Etter forrige ministermøte i WTO var meldingen at de fattige landenes interesser skule stå først. Norge bør ikke løpe fra dette ansvaret, sier Michelsen.

- Løgnaktig av Unge Venstre

Senterungdommen reagerer kraftig på uttalelsen fra Unge Venstre:

- En absurd og løgnaktig uttalelse, sier Benedikte Pryneid Hansen, internasjonal leder i Senterungdommen ifølge en pressemelding.

- Norske bønder har, i likhet med andre småbønder i verden, en viktig oppgave med å sikre innenlands produksjon og matsuverenitet der de bor. Småbønder verden over tjener ikke på en økt liberalisering av verdenshandelen, tvert i mot. De vil tape på den i kampen mot storselskapene og rike handelsblokker som EU og USA. Tror virkelig Unge Venstre at for hver bonde som legger ned bruket sitt her hjemme, og dermed er med på å rasere livsgrunnlaget for bygde-Norge, vil Norge øke importen fra fattige bønder proporsjonalt? sier Pryneid Hansen. Hun peker på at Norge allerede importerer 50 prosent av maten vi spiser og mesteparten kommer fra EU og USA, ikke fra de 49 MUL-landene som vi har tollfri handel med.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere