RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever mishandlet kvinne løslatt

Sist oppdatert:
En rekke tunge organisasjoner krever tirsdag at Norge tar affære overfor okkupantmakten Marokko.

- Situasjonen for det sarawianske folket i det okkuperte Vest-Sahara er alarmerende, og Marokko begår grusomheter i fraværet av internasjonal media og observatører, heter det i en internasjonal pressemelding fra Raftostiftelsen sent tirsdag ettermiddag.

Oppfordringen er signert av en rekke organisasjoner, deriblant: Støttekomiteen for Vest-Sahara og Fellesrådet for Afrika, Norsk Folkehjelp, SAIH, Attac Norge, Utdanningsforbundet, Kirkens Nødhjelp, Latin-Amerikagruppene i Norge, Studentenes Landsforbund, AUF, SV og Senterungdommen.

Ifølge organisasjonene har forholdene for menneskerettighetsaktivister i landet utviklet seg i kraftig negativ retning den siste tiden.

Organisasjonene krever nå at den norske regjeringen presser Marokko til umiddelbart å stanse undertrykkingen av sarawianerne, heter det i pressemeldingen. Initiativtaker Raftostiftelsen oppfordrer Norge til å gå sammen med FN i en felles front mot okkupasjonsmakten.

Banket opp og fengslet
Det er den offentlige torturen og fengslingen av menneskerettighetsaktivisten Aminatou Haidar som har fått begeret til å flyte over for de undertegnende organisasjonene.

Den fremstående kvinnerettighetsaktivisten Haidar ble banket opp ute på gaten i Vest-Saharas hovedstad El Ayun fredag 17. juni. Kvinnen ble deretter arrestert – idet hun forlot sykehuset om kvelden den samme dagen.

- Rygg- og hodeskadene gir henne helsemessige problemer. Hun har også blitt nektet tilstrekkelig medisinsk behandling. Dessuten har marokkanske myndigheter nektet henne muligheten til å dokumentere medisinsk at skadene hun er påført er et resultat av tortur, hevder Raftostiftelsen.

Krever anerkjennelse
Mandag kveld ble det også lansert en internasjonal kampanje for å få Aminatou Haidar løslatt.

I en separat uttalelse, også den mandag, krevde tidligere Raftoprisvinner, sarawianeren Sidi Mohamed Daddach, at Norge anerkjenner Vest-Sahara som selvstendig stat.

Ingen vesteuropeiske land har hittil anerkjent Republikken Vest-Sahara, slik det meste av Afrika har gjort. Vest-Sahara er i dag fullverdig medlem at den afrikanske unionen, AU.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere