RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sexy ord. Eller?

Sist oppdatert:
Hver dag registrerer Universitetet i Bergen rundt 1500 nye ordformer i Norge, og sex er blant ordene som skaper flest nye varianter. Nå skal også TV 2 Nettavisen skannes.

– I går registrerte vi 1514 nye ordformer, for eksempel «varulvbeistet», «avispapirprisoppgangen», «Dior-guttene» og «bålsjefen», sier prosjektkoordinator Gisle Andersen i Aviskorpus ved Universitetet i Bergen (UiB).

En ny ordform som TV 2 Nettavisen brukte i går – «sex-tegning» - ble derimot ikke registrert, fordi nettstedet foreløpig ikke er blant de ti avisene som blir skannet for nyord. Det lover Andersen å gjøre noe med.

– TV 2 Nettavisen må med, slik at vi også får registrert de mange nye ordformene som skapes der, sier han.

Nyskapende «sex»
Siden oppstarten i 1998, har UiBs Aviskorpus samlet inn over 373 millioner ordformer, og hver dag kommer det til omtrent 1500 nye. Nå skal det sies at en del skyldes feilstavinger og nye bøyninger, og i tillegg inkluderer tallet ordsammensetninger med bindestrek mellom.

Gisle Andersen gir journalister og ungdommer æren for flesteparten av de nye ordformene som oppstår.

– Det er helt klart at det er i disse miljøene at behovene for nye ordformer er størst, forklarer forskeren.

Enkelte ord går dessuten oftere igjen som en del av nyskapninger. Et av dem er «sex».

– Sex selger, og journalistene bruker kreativt ordet for å dra folks oppmerksomhet mot overskriftene, sier Andersen.

I ordmaterialet deres er det 552 forekomster av ordformer som har «sex» i seg, slike som «sexleketøy» og så videre. Andre populære ord å bruke på nye måter og sammen med andre, er låneordet «action» (229) og det mer tradisjonelle «regjering» (394).

– Få nye importord
Aller oftest sammensatt er riktignok ordet «små», men Andersen syns ikke det kan sammenlignes med «sex».

– I forhold til «sex» er jo «små» et ord som i mye mindre grad sier noe i seg selv og kan stå alene. Av den grunn ender ordet ofte opp som for eksempel forstavelser, sier han.

Sånn i hovedsak registres det tre typer nye ordformer:
*Sammensettinger, som «atomvåpenprogram».
*Importord, som «über» og «cool».
*Rene nyskapninger.

Under innsamlingen gjør Aviskorpus stadig spennende oppdagelser. En av dem er at nye importord fra utlandet kanskje ikke dukker opp så ofte som mange tror.

– Et sånt funn er det mange som viser interesse for. Andre som drar nytte av innsamlingene våre, er selvfølgelig de som skal holde ordbøkene oppdatert, nevner Andersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere