RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

La ut brutal hvalfangstvideo

Sist oppdatert:
Rett før IWCs årsmøte legger hvalfangstmotstanderne fram nye videoopptak av det de hevder er grusomme fangstmetoder utenfor Norge. Se videoen her.

På sin hjemmesider presenterer organisasjonen World Society for the Protection of Animals (WSPA) skjulte videopptak fra mai i år av vågehvalfangst utenfor kysten av Norge. Opptakene viser ifølge WSPA hvordan den norske fangstskuta bruker 14 minutter på å avlive en vågehval fanget utenfor Vardø.

- Bør opphøre
- Opptakene dokumenterer, som om det skulle være nødvendig, at det ikke er noen human måte å avlive en hval på og at all hvalfangst, både kommersiell og forskningsfangst, bør opphøre ene og alene fordi det er dyreplageri, sier Lea Garces i WSPA på organisasjonens hjemmesider.

Se WSPAs videoopptak her

Opptakene viser en hval som først skytes med harpun før den endelig bøter med livet 14 minutter senere, etter en rekke rifleskudd.

Skal avlives innen tre minutter
Norges hvalfangstkommisær Karstein Klepsvik, på vei til Sør-Korea og årsmøte i den den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC), sier til TV 2 Nettavisen at det ikke skal ta 14 minutter å avlive en hval.

- Det normale er at det tar under to og tre minutter å avlive en hval, sier Klepsvik til TV 2 Nettavisen. Han sier Norge har en veldig god statistikk i forhold til skadeskyting og at det er lenge siden man har hørt om tilfeller som det WSPA hevder å kunne dokumentere. Klepsvik understreker at han ikke har sett videoen og derfor verken kan bekrefte eller avkrefte at den viser det WSPA hevder den gjør.

- Hvis det er riktig at det har tatt så lang tid, så er det ikke i tråd med de retningslinjene og den praksisen Norge har for hvalfangst. Vår statistikk viser at 80 prosent av hvalen som fanges dør umiddelbart og senest to eller tre minutter etter at den fanges, sier Klepsvik.

- Forandrer ikke vår politikk
- Hva gjør dette med Norges anseelse som hvalfangstnasjon?

- I de miljøene som er imot hvalfangst vil dette selvsagt bli brukt for hva det er verdt. Men det forandrer ikke på vår politikk. Vi mener vi uansett har et strengt syn på hva som er riktige og humane avlivningsmetoder, sier Klepsvik, som regner med å få spørsmål om videoopptaket når han ankommer Sør-Korea.

- Kan ikke gardere oss 100 prosent
- Dette er som det pleier å være i forkant av IWC-møter. Hvalfangstmotstanderne skifter på å så tvil om våre avlivningsmetoder og bestandstørrelsen, sier leder i Norges Småkvalfangerlag, Jan Kristiansen, til TV 2 Nettavisen.

Han sier at en avlivningstid på 14 minutter ikke er normalt, men at uhell kan skje.

- VI kan ikke gardere oss hundre prosent. Det kan man heller ikke på et slakteri. Vi befinner oss på en levende plattform, og uhell kan skje. Men 80 prosent av hvalen som fanges dør umiddelbart, hevder Kristiansen og mener alt innenfor to til tre minutter er akseptabelt.

Kristiansen synes det er greit at hvalfangstmotstanderne «lurer i buskene» med spionasjeutstyr så lenge de ikke går til fysiske aksjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere