RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyre arkitekt-problemer

Sist oppdatert:
Å leie arkitekt kan gjøre husdrømmen virkelig. Men for familien i Rådyrkroken i Drammen ble det en rådyr erfaring.

Familien til Mette Ruud Nilsen i Drammen ønsket å bygge ut. De fikk maks lån i banken på 650.000 kroner og hyret inn arkitekt Peder Morten Blindheim og hans samarbeidspartner interiørarkitekt Merethe Koldingsnes for å komme med løsningsforslag og sørge for godkjent byggesøknad i kommunen. Kostnadsrammen på 650.000 lå i bunn.

Tegningene ble flotte og Mette fikk beskjed om å hente inn anbud fra ulike entreprenører.

Før hun hadde fått anbudene svart på hvitt fikk hun en faktura på hele det avtalte arkitekthonoraret, 48.800 kroner.

Kostnadssprik på 120 prosent
Hun ville utsette betalingen til hun hadde funnet en tømrermester som kunne bygge for kostnadsrammen 650.000 kroner og slik at saken kunne bli byggemeldt. Men arkitekten ville ha hele betalingen, og Mette betalte. Men da anbudene kom, ble kostnadssprikene på hele 120 prosent.

Dersom tegningene skulle følges ville det koste dem mer enn det dobbelte av den kostnadsrammen arkitekten skulle ta hensyn til.

Arkitekt Blindhein mener at flere ting kom til etter hvert, og utgiftene til tilbygget ble større. Men ettersom Mette ikke hørte noe annet, forventet hun fortsatt at de skulle holde seg innefor kostnadsrammen arkitekten skulle forholde seg til.

- Bør være under 20 prosent
Ifølge de etiske reglene i NAL, Norske Arkitekters Landsforbund, hvor arkitekt Blindheim er medlem, plikter arkitekten å ta hensyn til kostnadsrammen. Ettersom anbudene kommer fra entreprenører, kan en arkitekt aldri garantere at en holder seg innenfor en gitt kostnadsramme, men feilmarginen mellom faktiske byggekostnader bør ikke være stort mer enn 20 prosent.

Ansvarlig advokat Ola Fæhn i Forbrukeradvokatene mener at det er få lover som gjelder dersom en ikke har benyttet seg av standardkontrakt, men at arkitekten likevel ikke kan fraskrive seg ansvar.

Dersom han ikke varslet om endringer som ville medføre økonomiske overskridelser, kan han komme i ansvar for rådgivningsfeil, mener Fæhn.

- Kan kreve redusert honorar
Han sier forbrukeren kan kreve at tegningene blir utbedret, at arkitekthonorar reduseres eller at en ny arkitekt tar over saken og sender regningen til den opprinnelige arkitekten.

Familien Nilsen vil ha tilbake det de betalte i arkitekthonorar, men arkitekten og interiørarkitekten ønsker en mulighet til å utbedre tegningene. Og der står partene nå!

Se TV 2 Hjelper deg på web-TV (abonnement).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere