RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lite laks i vassdragene

Sist oppdatert:
Mye tyder på at lakseinnsiget til norske vassdrag blir svakt også i år.

I 2004 var et år med svakt innsig av laks, noe en utredning en ekspertgruppe har gjort for Direktoratet for naturforvaltning. Og prognosene for i år viser at innsiget neppe blir bedre.

Positivt
Likevel påpeker rapporten at iverksatte tiltak som vassdragskalking og lakselusbekjempelse har hatt positive virkninger regionalt.

- I 2004 var det svært lite smålaks, dvs laks mindre enn 3 Kg, spesielt i Nord-Norge. Den samme årsklassen vil i år forkomme som mellomlaks dvs laks mellom 3 og 7 kilo, og det forventes derfor lite mellomlaks i år.

- Innsiget av storlaks - laks over 7 kilo - forventes å være på samme nivå eller litt mindre enn i fjor, mens antallet smålaks antas å øke. Det påpekes at det er en betydelig usikkerhet i prognosene og at det kan være regionale forskjeller. Det foregår forskning som vil gjøre slike prognoser sikrere i framtiden, heter det fra direktoratet.

Resultater
Rapporten avduker at kalkingen av vassdrag på Sørlandet nå begynner å gi resultater. Laksen er tilbake for fullt – og det er registrert gyting i 14 vassdrag, i tillegg til god økning av laksefangstene.

En annen positiv nyhet er at infeksjonen av lakselus har avtatt på Vestlandet de siste årene. Det var imidlertid svært mye lakselus fra Trøndelag og nordover både i 2004 og 2003.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere