RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mye vann til laksestarten

Foto: Scanpix
Det er ventet flom i mange vassdrag i tiden som kommer. Dermed kan det bli en veldig vannrik start på laksesesongen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver i en situasjonsrapport at det er sannsynlig at vårflommen vil bli større enn normalt i de delene av landet som har hatt en snørik vinter.

Dette omfatter hele Vestlandet fra og med Rogaland nordover hele landet til og med sørlige deler av Finnmark. I disse områdene ligger det til dels svært store snømengder i fjellet.

Mye vann medfører at laksen går opp i elvene, slik at det normalt står fisk på elva når sesongen starter. Ulempen er at mange gode plasser blir lite fiskbare på grunn av flommen.

NVE skriver videre i sin rapport at det den siste tiden er smeltet lite snø i fjellet, samtidig som det er kommet litt nysnø.

- Hva som skjer de kommende ukene, avhenger svært av været. Hvis det blir vedvarende varmt vær fremover både på fjellet og i lavlandet, eventuelt kombinert med regn, er det fare for flom som kan medføre skade ikke bare i de snørike områdene, men også i områder med normale snømengder, skriver NVE i rapporten.

Selv med normale temperaturer venter NVE større vårflom enn normalt i snørike områder.

Slik vurderer NVE situasjonen:
Finnmark: For området som helhet er snømengdene omtrent normale. På vidda er det noe mer snø enn normalt. Spesielt mye snø er det lengst sør. Det er snøfritt kun i helt ytre strøk.

Avhengig av værsituasjonen, kan snøsmelting alene eller i kombinasjon med regn forårsake flom som kan gi skader.

På Finnmarksvidda er det relativt små høydeforskjeller. Det er derfor sannsynlig at det kan foregå snøsmelting på hele vidda samtidig. I vassdragene som kommer fra Finnmarksvidda, Tana- og øvre deler av Altavassdraget, er det per i dag sannsynlig at vårflommen vil bli større enn normalt.

Troms og Nordland: Snømengdene ligger stort sett over normalen, men er noe mindre enn normalen langs kysten av Nordland og i området nord for Saltfjellet samt i deler av Nord-Troms. Det er snøfritt opp til ca. 300 moh. i ytre strøk i Nordland. I Troms går snøgrensen noe lavere. Innerst i fjordene ligger snøen stedvis ned til havnivå.

Avhengig av værsituasjonen, kan snøsmelting alene eller i kombinasjon med regn forårsake flom som kan gi skader. Risikoen øker i områder med mer snø enn normalt. Østlige deler av Målselvvassdraget og østover mot Skibotn vil være mest utsatt.

Trøndelag: Det er mer snø enn normalt i høyereliggende områder, og mindre enn normalt langs kysten. Det er snøfritt under ca 3-400 moh.

Avhengig av værsituasjonen, kan snøsmelting alene eller i kombinasjon med regn forårsake flom som kan gi skader. Risikoen øker i områder med mer snø enn normalt. I indre sørlige strøk med mye snø, som Gaula og Driva, er det per i dag sannsynlig at vårflommen vil bli større enn normalt.

Vestlandet: Det er stort sett mer snø enn normalt. Det ligger snø ned mot ca. 400 moh. i indre strøk. I kystnære områder er det ubetydelige snømengder under ca. 600 moh.

For større vassdrag kan snøsmelting alene, avhengig av smeltingsforløpet, forårsake flom som kan gi skader. For mindre vassdrag kan snøsmelting i kombinasjon med regn forårsake skadeflom. Risikoen øker i områder med mer snø enn normalt. I alle større vassdrag med mye snø er det per i dag sannsynlig at vårflommen vil bli større enn normalt.

Sørlandet: Store deler av Agderfylkene er snøfrie, for øvrig er det mindre snø enn normalt. Vårens snøsmelting vil medføre svært moderat flom i dette området.

Østlandet: Snømengdene ligger godt under normalen i hele området med unntak av områdene helt i nord og vest, som har mer snø enn normalt. Snøgrensen ligger på ca 6-700 moh., men stiger noe fra Buskerud og sørover.

For nordlige vassdrag kan, avhengig av værsituasjonen, snøsmelting alene eller i kombinasjon med regn forårsake flom som kan gi skader. Risikoen øker i områder med mer snø enn normalt. Gudbrandsdalslågen, øvre Glomma og Trysilvassdraget vil være mest utsatt. Mjøsa vil virke dempende på flommen fra Gudbrandsdalslågen. Dagens situasjon tilsier ikke flom som er større enn normalt i Mjøsa. Faren for skader som følge av flom langs Vorma og videre nedover langs Glomma vurderes som moderat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere