RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen sak mot Fagerstrand-Reidar

(TV 2)
Sist oppdatert:
- Jeg kan vanskelig se at domstolene vil ta i denne saken, sier advokat Arvid Sjødin. Seks av parene i «Fagerstrand» vurderer å saksøke seriens intrigemaker - Reidar Helliesen.

Seks av parene som ble offer for alliansebruddene i «Fagerstrand» vil politianmelde Reidar Helliesen, som var grunnlegger av den såkalte Lys og Varme-alliansen. I tillegg vurderer de søksmål mot TV 2.

- Reidar brøt loven
Som del av hans listige spill kjøpte han inn avlyttingsutstyr for å avsløre planene til sine motstandere, og parene som nå vil anmelde ham hevder at Reidar fremmet falske anklager, brøt en skriftlig kontrakt og jukset med regnskapet da han kjøpte en diktafon.

Med utstemte Christian Ellingsgård i spissen vurderer de å anmelde både Reidar, kona May Britt og TV 2.

- Alle vi 12 deltakerparene skrev under en kontrakt med TV 2 der vi lovet å rette oss etter norsk lov. Reidar har siden brutt loven på en rekke punkter, sier Ellingsgård til Dagbladet fredag.

Rammes av loven
Men om et søksmål vil føre frem er en annen sak. Side2 har snakket med advokat Arvid Sjødin, som mener det er lite sannsynlig at det har funnet sted ulovlig avlytting.

- Det er tillatt å gjøre opptak av samtaler som man deltar i selv, men det er forbudt å ta opp andres samtaler, sier Sjødin til Side2.

- Dersom det kan dokumenteres at de har romavlyttet andre som snakker sammen, vil det rammes av straffelovens paragraf 145A, sier han.

Likevel er det ikke sikkert at Reidar & Co blir buret inne for sine lumske triks.

- Det skal være allmenne hensyn som gjør at dette blir fulgt opp av påtalemyndighetene. Jeg ser ikke at dette kommer innunder allmenne hensyn. Dette dreier seg om en lukket krets, sier Sjødin.

At avlyttingen har blitt kringkastet på TV har ingen betydning.

- Jeg har vanskelig for å se hvordan domstolene skal blande seg inn i en underholdningsserie. Jeg personlig tror ikke politiet vil ta dette opp engang, sier han.

Han legger til at mye avhenger av kontraktene deltakerne har skrevet med TV 2.

- Jeg vet ikke hvilke kontrakter de har skrevet. Men jeg vil tro avtalene gir rom for litt kreativitet når det gjelder en underholdningsserie, sier Sjødin.

- Må gjøre premissene klare
Nettopp kontraktene er sentrale når det gjelder det presseetiske, skal vi tro Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Det norske presseforbundet:

- Dette er en programsjanger hvor det er viktig for produsenten å gjøre premissene klare for deltakerne. Skal denne saken være presseetisk interessant, kommer det an på hvorvidt TV 2 har gjort premissene klare på forhånd, sier Kokkvold til Side2.

Han legger til at han uttaler seg på bakgrunn av dagens Dagbladet-artikkel, og ikke programmet.

- Jeg har aldri sett «Fagerstrand», og det er jeg glad for etter det jeg har lest i dag, sier han.

Jørund Rasdal Unneland er presseansvarlig for «Fagerstrand», og sier at det eneste relevante punktet i kontrakten er at en eventuell tvist skal avgjøres av norsk rett. I tillegg forbeholder TV 2 seg retten til å bortvise deltakere som tyr til fysisk vold.

Når det gjelder søksmålet fra de seks parene avventer TV 2 tilbakemelding.

- Lørdag hadde vi et møte med deltakere som har reagert på «Fagerstrand». Vi ble enige om at de skulle skrive et notat til oss med beskrivelser av det de finner kritikkverdig, men vi har ikke mottatt noe ennå, sier Rasdal Unneland til Side2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere