RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV har forandret kurs

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen
En av fire velgere mener at Sosialistisk Venstreparti har forandret politisk kurs etter at de bestemte seg for å søke regjeringsmakt. Det viser en fersk TV 2-måling.

Sosialistisk Venstreparti fremstår stadig mer regjeringslystne, men hevder hardnakket at de ikke ønsker å slipe vekk deler av sin egen partiprofil for å gjøre seg lekre for eventuelle fremtidige lekekamerater i regjeringskvartalet.

Vil regjere
- Enten er SV i regjering eller så er vi i opposisjon, lyder det klare budskapet fra partileder Kristin Halvorsen.

Så klart har ikke SV-lederen tidligere signalisert at hun ønsker makt. Likevel avviser hun at partiet nå arbeider for å gjøre partiprogrammet mer spiselig for partnerne.

- Vi sjeler ikke til noen andre, vi sjeler kun til vårt eget program, sier hun.

Har endret seg
Men velgerne ser annerledes på det. På oppdrag for TV 2 Nyhetene har TNS Gallup spurt om folk mener at SV har forandret sin politiske kurs etter at de bestemte seg for å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Hver fjerde velger mener at partiet har forandret kurs i svært stor eller ganske stor grad. Også blant SVs egne velgere er dette en utbredt oppfatning. Hver sjette velger som sier de vil stemme SV mener partiet har forandret politikk etter at regjeringsprosjektet ble lansert.

Umulig å gjennomføre
Selv partileder Kristin Halvorsen har svært oppsiktsvekkende denne uken innrømmet at partiprogrammet fra inneværende stortingsperiode har vært umulig å gjennomføre i praksis.

- Det forrige SV-programmet var en ønskedrøm som ga stor frihet for en partileder, det ville vært umulig å gjennomføre alle strekpunktene, sa Halvorsen på en pressekonferanse før landsmøtet.

I forslaget til partiprogram for neste Stortingsperiode som skal vedtas av landsmøtet er en rekke av strekpunktene barbert vekk.

Slutt på løfter
Et av punktene som ikke lenger finnes i SVs nye forslag til partiprogram er en tallfesting av målet om hvor mye penger partiet vil bruke til bistand. I det forrige partiprogrammet var målet tallfestet til to prosent av brutto nasjonalinntekt.

På spørsmål om hvor lenge SV eventuelt må sitte i regjering før det tidligere tallfestede løftet skal være mulig å gjennomføre, svarer SV-lederen slik:

- Nå tror jeg du ber om noe som er umulig å gi svar på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere