RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gi blaffen i spillegjeld

Sist oppdatert:
Bankene kan bare prøve seg. Du trenger ikke betale kredittkortgjeld fra pengespill, mener jusekspertene.

Krangelen om ansvaret for spillegjeld fra pengespill med kredittkort fortsetter så bustene fyker. Før påsken slo flere norske banker tilbake mot utspill om at man ikke er ansvarlig for spillegjeld på sine kredittkort, og nå slår jusekspertene tilbake.

Professor dr. juris Olav Torvund ved Universitetet i Oslo er en av ekspertene som taler bankene rett imot. Han avviser deres argumenter som tøv. Han mener paragraf 12 i « Lov om den almindelige borgerlige Straffelovs Ikrafttræden» står fjellstøtt.

Paragrafen sier at «Af Spil og Væddemaal opstaar ingen Forpligtelse, og en Anerkjendelse af derved stiftet Gjæld er uforbindende. Det samme gjælder Laan eller Forskud, som nogen vidende om Øiemedet har ydet til Brug ved Spil eller Væddemaal.»

Mener loven gjelder
Å hevde at loven er foreldet er ifølge professoren helt feil.

- Bestemmelsen om at det ikke er lov til å ta livet av folk er jo like gammel, og det er ingen som sier at den er foreldet, sier Torvund til TV 2 Nettavisen.

- Men har ikke tidene forandret seg når det gjelder pengespill?

- Senest i 2003 fikk vi en kjennelse i Høyesteretts kjæremålsutvalg som anvendte denne paragrafen, men ikke opp mot kredittkort. Dette er et gammelt prinsipp som man finner igjen i veldig mange land, så det er ikke et særnorsk fenomen. Men det er jo forståelig at de som driver med nettspill ikke liker dette.

- Men vil ikke dette umuliggjøre dagens form for nettspill?

- Kanskje det, men da sier jeg «so what»? Er det så farlig da?

Kritisk til departementet
Jusprofessor Torvund kan med sine meninger være på kollisjonskurs med Kultur- og kirkedepartementet. I en Odelstingsproposisjon av 14. mars 2003 heter det nemlig at «betalingskort med kredittkortavtale» anses som kontant betaling.

Proposisjonen, som ble godkjent av regjeringen samme dag som den ble lagt frem, konkluderer med at «det ut fra dagens språkbruk vil være naturlig å si at oppgjør skjer ved kontant betaling i forhold til alle disse betalingsformer».

Torvund mener Kultur- og kirkedepartementet tenker på egne interesser i proposisjonen.

- Er det eieren av Norsk Tipping eller er det reguleringsmyndighetene som uttaler seg her? Det er jo påfallende at det er samme myndighet som har ansvaret for lotterilovginingen, lotteritilsynet og som er eier av Norsk Tipping. I tillegg forvalter de jo store summer som stammer fra pengespill, poengterer Torvund.

Gjelder også Norsk Tipping
Han mener også kredittkortgjeld som stammer fra innskudd gjort på Norsk Tippings elektroniske spillekort ikke er betalingspliktig.

- Å si at dette er greit blir det samme som å si at det ikke er lov til å betale med kredittkort når du spiller på et kasino, men at du gjerne kan kjøpe sjetonger på kreditt. At kortet til Norsk Tipping i tillegg kan brukes til noe annet spiller liten rolle. Det vesentlige er jo at det brukes til spill, og kredittkortselskapene vet jo dette.

Er enig
Jusprofessor Geir Woxholth ved Universitet i Oslo er en av dem som er enige med Torvund.

Woxholth har tidligere sagt til Aftenposten at «dersom en bank er klar over at brukeren benytter kredittkortet sitt til å stifte spillegjeld, foreligger det ingen forpliktelse for kunden til å tilbakebetale lånet».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere