RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinner får like god lønn

(TV 2 Nettavisen/Ingvild Jensen)
Sist oppdatert:
Det er kun små lønnsforskjeller mellom kvinner og menn med samme type jobb, viser en ny undersøkelse. Her er resultatene fra undersøkelsen av 15 bedrifter.

- Når vi sammenligner menn og kvinner i samme stillingsgruppe, finner vi at kvinner i gjennomsnitt har 95,6 prosent av menns lønn.

Dette er ett av hovedfunnene i undersøkelsen Hartmark Consulting har gjennomført på oppdrag av Barne- og familieminister Laila Dåvøy.

15 bedrifter innenfor privat og offentlig sektor er satt under lupen i årene 2002, 2003 og 2004. Alle bedriftene blir så godt som fullstendig frikjent for å diskriminere kvinner.

- Det ble innad i virksomhetene funnet lite systematiske forskjeller i lønn mellom kvinner og menn i stillinger av lik verdi, fastslås det i rapporten.

Tradisjonelle valg
I gjennomsnitt tjener kvinner i det norske arbeidslivet 84 prosent av menns gjennomsnittsinntekt. Det er derfor yrkesvalget som avgjør lønna.

- Det viser seg at det er tradisjoner i yrkesvalgene som er den viktigste forklaringsfaktoren når man ser etter bakgrunnen for lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i arbeidslivet. Yrker som tradisjonelt har flest kvinner har i gjennomsnitt lavere lønn enn de yrkene som tradisjonelt velges av menn, sier Dåvøy.

Betydelige avvik
Selv om man innad i virksomhetene har funnet lite systematiske forskjeller i lønn mellom kvinner og menn i stillinger av lik verdi, hadde 14 av virksomhetene enkelte stillinger med betydelig lønnsavvik.

I alt er 566 stillinger er vurdert i forsøket. I til sammen 28 av disse stillingene ble det funnet betydelig og uforklarlige avvik mellom verdien av jobben og lønna.

Arbeidsvurdering
Hartmark Consulting har i undersøkelsen prøvd ut om det er mulig å oppnå likelønn ved bruk av en såkalt arbeidsvurdering.

Hver stilling i undersøkelsen er tillagt en verdi, knyttet til innholdet i stillingen, og ikke til personene som sitter i dem. Stillingens verdi settes ut fra krav til kompetanse, problemløsning, ansvar og annet.

En slik arbeidsvurdering skal gi grunnlag for å identifisere lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, som har stillinger der arbeidsoppgaver og kravene er av tilnærmet samme verdi.

- Å kunne identifisere disse forskjellene er første skritt på veien for å kunne nærme seg målet om likelønn mellom kjønnene sier Barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Effektivt
Hun mener forsøket har vist at slik arbeidsvurdering kan være et effektivt virkemiddel for å identifisere urimelige lønnsforskjeller mellom kvinner og menn både innad i én virksomhet og mellom virksomheter fra ulike sektorer.

Men i rapporten tas det forbehold om at undersøkelsen ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å vurdere hvor effektivt arbeidsvurdering er, i og med at det i liten grad ble funnet ulikheter i forhold til jobber med samme verdi innenfor en virksomhet.

Resultatet ble i liten grad brukt for å justere opp lønnsnivået i de 28 stillingene i de påfølgende lønnsoppgjørene, fastslår rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere