RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdens beste strategispill

Sist oppdatert:
Liker du lett underholdning og enkle spill er det ingen vits i å lese denne anmeldelsen. For alle andre er du snart noen hundrelapper fattigere.

Noen spill er laget for de som liker å sette seg ned foran skjermen i noen minutter for å få rask underholdning uten at man egentlig trenger å lære så mye. Andre spill er laget for de som gjerne investerer timer, dager og uker foran samme skjerm hvor man må tyne hjernen for alt det den er verdt. Dette spillet er sannsynligvis det beste eller verste i klassen (alt kommer an på smaken) i akkurat den siste sjangeren.

Hearts of Iron II, som sin forgjenger, simulerer 2.verdenskrig. Du tar kontrollen over en nasjon, alt fra Hitler-Tyskland (som da blir ditt navn-Tyskland), Japan, Kina, Storbritannia eller noen av de andre aktørene. Du styrer absolutt alt fra handel, utvikling, politikk og til selve krigen. Kun det å starte spillet for å få en oversikt over status vil ta nærmere en time.

Spillet starter i 1936,1939, 1941 eller 1944. Alt kommer an på hva du selv ønsker. De historiske hendelsene styres av dine handlinger og du påvirker utfallet og hvem du faktisk vil gå til krig med.

Spillet er uhorvelig komplekst, og det er umulig å forklare alt fra det å sette riktig vitenskapsmann på riktig prosjekt til det å handle med land med ressurser du har for mye av for å få de til å bli mer vennligsinnet i en slik anmeldelse som dette. Stol bare på meg når jeg sier at det tar tid, og for en vidunderlig tid også.

Nyheter denne gangen er blant annet at dine hærer angriper mens de rører på seg, tidligere var det slik at din hær måtte være inne i motstanderens område før angrepet skjedde. Som de fleste vet skjer mye av kjempingen i krig på grensen. Dette har nummer to i serien tatt hensyn til. Du kan også ha reserver i bakhånd i området du angriper fra om det skulle vise seg at blitz-angrepet på Polen ikke var en så god ide allikevel.

Det er også lettere å gi dine marine og luftvåpen-styrker ordre. Du kan for eksempel be dine bombefly om kontinuerlig bombe Oslo de neste 10 månedene (ta det med ro, mitt Tyskland bombet aldri Oslo, men vi angrep Sverige).

Selve kontrollen over produksjonen er også ny, og penger spiller en mye større rolle. Du må kjøpe varer til dine innbyggere, eller råvarer for din nye krysserrakett. Diplomati koster også penger, det er dyrt å overbevise Litauen om å angripe Polen samtidig som deg, og etterpå overbevise dem om at de skal legge seg under din kontroll.

Spillets største svakhet er at det slutter i 1947, selv om det er greit med en slutt et sted burde dette vært kontrollert av brukeren selv. I et av mine spill var jeg på nippet til å erobre USA, men spillet stoppet..Grafiken og lyden er selvfølgelig nok ikke all verden, men små bilder av dine generaler (alle personer i spillet er basert på virkelige personer, så du kan komme til å kjempe mot Nygaarsvold-regjeringen eller gamle norske generaler om du angriper gamle Norge) er svært morsomme og bra.

Problemet med dette spillet er selvfølgelig nok at det er vanskelig, det tar tid å sette seg inn i og det er ikke for hvem som helst.

Er du en person som elsker strategi, elsker å bruke hjernen og er interessert i andre verdenskrig finnes det ikke et bedre spill på markedet. Et av de aller beste strategispill noensinne, om ikke det beste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere