RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hedensk kunstsjokk for KrF

Sist oppdatert:
KrF-kvinner i Vestfold er i harnisk over en utstilling på Midgard historiske senter. Nå vil de stoppe bildet av en naken Frøya som har sex med en død viking. Ta debatten her.

- Dette er ikke bare bilder av nakne personer, men Frøya som sitter på en død mann med en masse kniver i seg mens blodet renner, raser lederen for Kristelig Folkepartis kvinner i Vestfold, Anne-May Hogsnes.

6. februar åpnet utstillingen «Mytologiske fotografier - minner for framtiden» av fotograf Svein Bringsdal ved Midgard historiske senter i Vestfold.

- Ingen har noensinne sett de norrøne gudene fotografert – før nå. Møt dem ansikt til ansikt i denne utstillingen. I bildene møter vi personifiserte gude- og heltefigurer som både pirrer og provoserer, skriver senteret om utstillingen på sin hjemmeside.

Provosert KrF-velger
Og provosere har utstillingen gjort, skriver Tønsberg Blad. Anne-May Hogsnes fikk en e-post fra en sjokkert KrF-velger som hadde vært på utstillingen, og nå er også Hogsnes oppbrakt.

- Senteret får støtte av Vestfold fylkeskommune. Jeg lurer på folk synes det er greit å bruke skattepengene på en slik måte, sier Hogsnes til TV 2 Nettavisen.

- Er det riktig at politikere skal sensurere kunstutstillinger?

- Jeg står ved det jeg har sagt. Det er ikke politikernes oppgave å gå inn og kontrollere, men som politiker må jeg få lov til å ta avstand fra en utstilling som lefler med nekrofili.

- Bildene skildrer gamle, norrøne myter?

- Jeg kjenner ikke de gamle, norrøne mytene, men jeg føler likevel at kunstneren provoserer og flytter grenser og jeg føler jeg er berettiget til å si ifra.

Ingen sensur
Hogsnes har har sendt e-posten videre til KrFs fylkesvaraordfører i Vestfold, Svein Kr. Waale, som igjen har sendt den til direktøren på Midgard.

- Jeg synes det er naturlig at jeg informerer om reaksjoner på utstillingen, men jeg har overhodet ikke lagt noe press på senteret for å få dem til å trekke bildene. Jeg har svart kvinnen som sendte e-posten at fylkeskommunen ikke driver med forhåndssensur, sier Waage til TV 2 Nettavisen.

Overrasket over reaksjoner
Fotograf Svein Bringsdal bedyrer at han ikke har ment å provosere med bildene.

- Det er moro at folk lar seg provosere av myter som er over 1000 år gamle, sier han.

- Burde du ikke ha moderert deg litt?

- Det har ikke vært min hensikt å terge på meg KrF-ere. Utstillingen består av totalt 25 bilder og mye mer enn nakne damer. Den er ikke laget for å sjokkere.

Bringsdal forklarer at bildet visr Frøya som henter en viking som er falt i kamp. Halvparten av de som døde i krig kom til Frøya, og i norrøn mytologi er denne døden et erotisk møte.

- Det er egentlig merkelig at politikere tar seg bryet med å kommentere utstillingen. Det er jo mye å ta fatt på ellers, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere