RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Min sønn døde av AIDS

Sist oppdatert:
Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela har mistet sin siste sønn. - Han døde av AIDS, innrømmer frihetskjempen torsdag ettermiddag.

Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela mistet torsdag sin eneste gjenlevende sønn.

Makgatho Mandela (54) ble innlagt på sykehus i fjor, og døde i Johannesburg torsdag. Det var torsdag formiddag ikke kjent hva slags sykdom Makgatho Mandela ble behandlet for, meldte nyhetsbyrået Reuters.

Men senere torsdag bryter Mandela stillheten:

- Vi må ikke skjule dødsårsakene i vår familie, for det er den eneste måten vi kan få folk til å forstå at HIV er en alminnelig sykdom. Derfor har vi bedt dere komme i dag. For å fortelle at min sønn har dødd av AIDS, sa Nelson Mandela til fremmøtte journalister ved sitt hjem i Johannesburg torsdag ettermiddag, ifølge Reuters.

Fire døtre tilbake
86-årige Nelson Mandela mistet sin andre sønn, Madiba Thembekile, i en bilulykke i 1969, mens Mandela selv satt fengslet under apartheidregimet.

Makgatho Mandela var et av fire barn Nelson Mandela hadde med sin første kone, Evelyn Mase, som døde i mai i fjor, 82 år gammel. Mandela har to døtre fra ekteskapet med Mase, og to med Winnie Madikizela-Mandela.

Makgatho Mandela arbeidet som jurist. Han var enkemann, hans 43 år gamle kone døde av lungebetennelse, som er en kjent dødsårsak blant AIDS-syke, i juli 2003.

- Ikke til helvete
- AIDS er ikke en sykdom som er forbeholdt folk som skal til helvete og ikke himmelen, sa Mandela torsdag.

Apartheid-nedkjemperen har tidligere mottatt mye kritikk for at han ignorert kampen mot HIV under sin tid som president i Sør-Afrika. De siste tre årene har han forsøkt å ta igjen det tapte, og har hele tiden jobbet for å alminneliggjøre og avstigmatisere sykdommen.

Man regner i dag med at én av ni sørafrikanere, fem millioner mennesker, lever med HIV.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere