RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor trykker vi pyramidelisten

Foto: Arne Lutro, TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
TV 2 Nettavisen trykker nå listen over de 40.000 som eide The 5 Percent Community (T5PC). Det er i tråd med den generelle regelen om at det er offentlig hvem som eier et selskap i Norge.

Av de cirka 70.000 som satset penger i norgeshistoriens største pyramidesprekk, var 40.000 aksjonærer.

Til nå har denne aksjelisten ikke vært tilgjengelig, til tross for at aksjeloven sier at aksjeboken skal være tilgjengelig for enhver.

Formelt er det nemlig aksjonærene som bestemmer i et selskap, og de største aksjonærene ville hatt størst mulighet til å styre skuta i en annen retning. Nå skal det i rettferdighetens navn legges til at lite tyder på at T5PC fulgte normale regler for innflytelse og aksjonærdemokrati.

Men ansvarsforhold er ikke eneste årsak til at vi trykker hele listen (du finner den her).

Vi mener det har offentlig interesse å se hvem aksjonærene er fordi åpenhet kan avdekke flere kritikkverdige forhold, som for eksempel i Rogaland, der flere polititjenestemenn var aktive pyramidedeltakere.

Men også for pyramidens eiere er det en fordel at den antatt mest fullstendige listen nå er mulig å ettersjekke. Trolig får de skattefradrag på aksjetapene, men det fordrer at opplysningene er korrekte.

For det er betydelige uklarheter rundt aksjonærforholdene, så det kan lønne seg å sjekke din aksjebeholdning på listen dersom du har kjøpt aksjer i T5PC og planlegger å kreve fradrag for tapet.

Hva mener du - bør aksjelisten offentliggjøres eller holdes hemmelig? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere