RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet bortviste jøder

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Jøder som ville delta i markeringen av Krystallnatten, ble bortvist av oslopolitiet tirsdag kveld. - Politiet overreagerte, mener politikere. Se web-TV.

Flere hundre antirasister fra et tiltalls organisasjoner deltok i arrangementet på Jernbanetorget i Oslo til minne om Krystallnatten, som skjedde for 66 år siden.

En gruppe norske jøder og Israel-venner fra partiet Demokratene hadde planer om å markere Krystallnatten, men arrangementkomiten ville ikke godta jødiske symboler under markeringen.

Stortingsrepresentant Jan Simonsen var en av dem som ble bedt om å fjerne seg.

- Demokratene var bare ute etter å provosere. De ville blant annet bære det israelske flagget, selv om vi hadde gjort det klart at verken paroler eller flagg skulle være med i toget, sier Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme.

Politiet fryktet konfrontasjoner og sørget derfor for at gruppen ikke ble en del av markeringen, melder TV 2 Nyhetene.

Politiet unnskylder bortvisningen med at de fryktet for jødenes sikkerhet.

- De ble bortvist av hensyn til deres egen sikkerhet, sier politiets operative uteleder Stig Tonsjø til NTB.

Dermed endte markeringen av voldshandlingene mot jøder i Tyskland i 1938 uten en eneste representant fra jødene i Norge.

- Jeg beklager veldig sterkt at det er slik i dag i demokratiet Norge at politiet beskytter folk som bruker vold, sier Erez Uriely til TV 2 Nyhetene.

- Det gir veldig uheldige assosiasjoner at det blir demonstrert på en slik måte at jødene er uønsket. Jeg mener politiet overreagerte, sier Lars Riise (KrF)

Også Frp-leder Carl I. Hagen reagerer.

- Det var med forferdelse. Jødene burde vært hedersgjester under markeringen. Dette var veldig negativ oppførsel fra politiet, sier Hagen til TV 2 Nyhetene.

- På Krystallnattdagen burde man, uavhengig av synspunkter på konflikten i Midt-Østen, kunne enes om en markering. Det er trist og til ettertanke at det ikke er mulig. Det bør være rom for jødiske symboler i en slik markering på en slik dag, sier Odd Einar Dørum i en uttalelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere