RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lege-geni møter Kongen

Foto: TV 2 (TV 2)
Sist oppdatert:
I dag møter Mahmood Amiry-Moghaddam (33) Kongen på Slottet. Innvandreren fra Iran har fått kongens fortjenestmedalje for sin forskning.

Klokken 12.30 i dag har Mahmood Amiry-Moghaddam audiens hos Hans Majestet Kong Harald på Slottet.

- Jeg vil først og fremst takke Kongen for medaljen og for at han vil ta meg i mot. Jeg har også lyst til å si noen ord om menneskerettigheter i Iran, og vurderer å gi Kongen en bok om alle som har falt for friheten i Iran, sier Mahmood Amiry-Moghaddam til TV 2 Nettavisen.

Amiry-Moghaddam kom til Norge med sine foreldre som politisk flyktning i 1985. Den unge iranske gutten gjorde det strålende på skolen. Etter gymnaset på Lørenskog gikk han videre til medisinstudiene. I september mottok han Kongens fortjenestmedalje i Gull for å ha levert den beste doktorgradsavhandlingen ved med medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo 2004, og for hans forskning på vannkanaler i hjernen.

Opptatt av menneskerettigheter
Amiry-Moghaddam var blant de som samarbeidet med Peter Agre – forskeren som fikk Nobelprisen i Kjemi i 2003 å ha oppdaget vannkanaler i cellemembranen. Oppdagelsen kan få stor betydning, blant annet for behandling av hjerneødem og epilepsi.

Men Amiry-Moghaddam er mer enn en flink norsk-iransk forsker. Han er også en lidenskapelig forkjemper for menneskerettigheter i Iran.

- Vi som har kommet så langt, og har det så bra, har en plikt overfor de som ikke har det så godt. Jeg kjenner personlig veldig mange flinke mennesker i Iran som blir kastet i fengsel fordi de har andre meninger enn det eksisterende regimet, sier han. Amiry-Moghaddam ser på det totalitære regimet som en hemsko for utvikling i Iran, fordi regimet tapper landet for kunnskap.

Råd til innvandrere
Amiry-Moghaddam er også blant de aller første innvandrerne i Norge som har fått Kongens fortjenestemedalje i gull. Hans råd til andre innvandrere som ønsker å få seg en karriere i Norge, er enkel:

- Du må ha et mål og jobbe hardt for å nå det målet. Ikke ta så mye hensyn til hva som blir sagt om deg. Man kommer ikke så langt ved å klage, sier han.

- Jeg tror det er tøft for alle som kommer til et nytt land. Vi starter på null, uten noe nettverk til å hjelpe, sier han.

Også Amiry-Moghaddam har møtt litt motgang i arbeidsmarkedet fordi han er innvandrer.

- Jeg kan ikke utelukke at det er litt skepsis av naturlige grunner. Da jeg skulle søke sommerjobb som lege under siste året på medisinstudiet fikk jeg veldig mange avslag. Da fikk jeg høre at jeg kom bak i køen på grunn av navnet. Det ble lettere når folk hørte jeg snakket norsk og ikke var så annerledes, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere