RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vålerenga vant 6-0 sist

Sist oppdatert:

Fotballklubben Tønsberg ble stiftet 10. oktober 2001. Bakgrunnen var at man ønsket å etablere en klubb hvor alle i byen bidrar til å bringe Tønsberg tilbake til toppen av norsk fotball.

Klubben har sitt utspring i hele 20 samarbeidende klubber, Disse er: Andebu IL, Arnadal IL, Barkåker IF, Eik Tønsberg, Flint, IF Hauk, IF Husøy og Foynland, Høyjord IL, IL Ivrig, Nøtterøy IF, Ramnes IF, Sem IF, Slagen IF, Stokke IL, Teie IF, Tjøme IF, Tømmerholt IF, Tønsberg FK, Vear IF og Vivestad IF.

Les mer om FK Tønsberg her.

Her er det utvilsomt Eik Tønsberg vi kjenner best og vi har hatt flere viktige oppgjør mot dem gjennom årene.

Sist vi spilte mot dem var i 1997 i 1. divisjon da vi rykka suverent opp. 14. september på Tønsberg gressbane lekte vi med dem (6-0) etter at bla. Espen Haug scoret hattrick. John Carew begynte imidlertid det hele etter drøye kvarteret. Og keeper Ivar Rønningen ble historisk da han scoret på straffe to minutter før full tid. Det var Klanen som forlangte at reservekeeperen skulle fyre av. Dette er den eneste VIF-målmannen som har scoret i obligatorisk kamp gjennom tidene.

Hjemme, 8. juni, gikk det ikke like glatt, men Kaasa dundret inn 3-2, 30 sekunder på overtid. Dette var for øvrig Kjell Roar Kaasas sjuende mål på ni seriekamper. Eik Tønsberg endte på 3. plass. Samme år knuste vi topplaget Strømsgodset 4-2 i NM-finalen, som var trener Vidar Davidsens siste oppdrag for Vålerenga.

I 1993 i 1. divisjon var det også Vidar Davidsen som satt bak spakene og da rykket vi også suverent opp. Vi slo Eik borte 1-0, men tapte 2-3 hjemme. Eik-Tønsberg endte også den sesongen på 3. plass.

Opprykk og nye gledesscener i Tønsberg

I nest siste serierunde skulle det bli reprise på fjorårets gledesscener i Tønsberg. Men denne gangen var det i form av opprykk. 26. september kl. 16.45 hadde VIF vunnet 1-0 over Eik og da man samtidig fikk vite at Nardo slo Strømsgodset var saken VIF. Fra Aftenposten: Scenene kunne ikke vært hetere i syd-Italia da VIF-fansen stormet banen. Vel hadde Apeberget jublet ellevilt for resultatene fra Trondheim, men feiringen av eget lag gikk helt av skaftet. Og spillerne fulgte opp. Gikk opp på verandaen på klubbhuset som det skulle ha vært podiet på Wembley - og kastet effekter til fansen. En sto sogar tilbake som naturist! Rune Gjertsen ble én av to helter. Etter 35 minutter av 1. omgang hælsparket Terje Joelsen elegant, og Rune Gjertsen sendte ballen kontant i hjørnet.

Espen Haug ble seriens toppscorer med 16 mål. VIF rykket opp med fire poengs margin sammen med Strømsgodset. Tilskuersnittet var fortsatt lavt med 1.435 på hjemmebane, men nå ventet man spent på publikum i eliteserien.

I NM-cupen gikk det bra innledningsvis mot Galterud (7-2), Høland (9-0) og Aalesund (4-1) før vi møtte Strømsgodset i 4. runde. Seks uker tidligere hadde vi banka dem 7-1, nå tapte vi 1-3 på Bislett.

På høsten var VIF svært villige til å handle og sendte bla. brev til følgende spillere: Tor Andre Flo (Sogndal),

Ronny Johnsen (Lyn), Kjell R. Kaasa (Lyn), Vegard Skogheim (Ham-Kam), Harald Brattbakk (Bodø/Glimt) og Erik Mykland (Start). Ingen av dem kom.

Bare Bengt Eriksen og keeper Espen Strømme forlot klubben av interessante spillere.

Året før, i 1992, var Vålerenga en hårsbredd fra 2. divisjon. Vi måtte vinne mot Eik-Tønsberg i siste match og gjorde det med 3-0. Klanen stilte i Tønsberg med svart sørgedress i tilfelle vi skulle rykke ned. På hjemmebane hadde vi nemlig tapt 2-5 for Tønsberg-gutta.

Tidenes skjebnekamp!

Siste kamp for sesongen ville bli et være eller ikke være for klubben. Foran den siste serierunden lå Enga under nedrykkstreken og MÅTTE vinne siste kamp mot Eik i Tønsberg, et Eik-lag som hadde slått Vålerenga 5-2 på Bislett tidligere i sesongen. SAMTIDIG var man avhengig av at resultatene i andre kamper gikk Enga's vei. Hele 6 lag kjempet for å unngå den siste nedrykksplassen. Med Vålerengas elendige høstsesong var det ikke rart at avisene i uka før skjebnekampen hadde overskrifter som:"... og VIF rykker ned?" - "VIF-tap kan sende klubben i 2. divisjon" - "Thriller i bunnen" - "Farvel til en farverik storhet?"

På Tønsberg Gressbane søndag 4. oktober 1992 sto "Fanden klar med ljåen utenfor garderoben, klar til å hogge" sa Olle Nordin, som denne dagen ledet laget i sin siste kamp som Vålerengas trener. Før kampen var stemningen mildt sagt ubehagelig, men spillerne skjønte alvoret og viste raskt at denne kampen skulle de vinne. Vålerengas 12. spiller, Klanen, var selvfølgelig på plass og ga laget full støtte gjennom hele kampen. De var for anledningen smokingkledd til "bli-hvor-vi-er"-party og kampsangen "Vi rykker aldri ned".

Enga vant 3-0, etter scoringer av Terje Joelsen (2) og Are Christensen. Men fremdeles var man avhengig av at resultatet i minst en av de andre kampene gikk vår vei - OG når speakeren kunne opplyse at Tromsdalen hadde slått Odd med 3-1, var saken klar. Ut fra gledesscenene som utspant seg både på banen og på tribunen etter dette,skulle man tro at Vålerenga hadde blitt seriemestere i Tippeligaen. (Dag Bredesen/JT)

Fra Aftenposten:

Først jubel - så hudfletting

Først jublet Anders Jacobsen lojalt for VIF Fotball som berget plassen i 1. divisjon. Deretter hudflettet han klubben!

Gledesscenene i Tønsberg sto i sterk kontrast til de forholdene VIF-kaptein Anders Jacobsen avdekket om klubben bare minutter etter at kontrakten var berget. Det lå mye symbolikk i Jacobsens handling da han gikk av Tønsberg Gressbane. Da kastet han støvlene sine til fansen fra Apeberget, som trofast har holdt med et lag i motgang. - Tilhengerne er de eneste jeg føler noe for i Vålerenga. Vil de ha støvlene mine, fortjener de å få dem. For øvrig var det hull i dem. Klubben har ikke hatt råd til å kjøpe nye til meg.

Med to enkle mål av Terje Joelsen og et straffespark fra Are Christensen, var det klart at VIF unngikk "begravelsen" mange har annonsert - ettersom Tromsdalen samtidig slo Odd 3-1. Men gravøl ble det likevel - gjennom Anders Jacobsens intervju med Aftenposten. VIF må greie seg uten Jacobsen neste år. Allerede før han var kommet i dusjen, var gleden borte i ansiktet. - Nå føler jeg ingen grunn til å være lojal lenger. VIF-ledelsen har ikke stått for noe annet enn løftebrudd på løftebrudd. Jeg er blitt holdt for narr¿¿¿..Og det slutter med.

VIF feiret fornyet kontrakt på veikroa i Sande. I dag setter maten seg kanskje fast i halsen hos enkelte i VIF Fotball?

I 1985 rykket Eik ned fra toppserien. Vi reddet inn 1-1 i Tønsberg etter ett straffespark som Vidar Davidsen satte inn. Hjemme på Bislett sørget seriens toppscorer Jørn Andersen for 2 mål da VIF vant 3-1. I vårt store gullår 1984 gikk det greit med 1-0 borte og 4-0 hjemme, mens vi tapte 0-2 borte i 1983, men vant 3-0 hjemme.

I Vålerengas svarteste år i 1970 møtte vi Eik i 2. divisjon (tilsvarer dagens 1. divisjon). Både Vålerenga og Eik rykket ned til 3. divisjon. Vi spilte 2-2 mot dem borte og vant 2-1 hjemme.

I 1969 var vi også i samme divisjon og vant 1-0 borte og hele 6-1 hjemme.

I 1961/62 i toppserien ble det to storseire; 6-1 hjemme og 5-2 borte.

FØRSTE MØTE
1 1960 ble bronsekampen i serien mellom toerne i hver avdeling i toppserien. VIF spilte mot Eik i Tønsberg. VIF ledet både 1-0 (Per Knudsen) og 2-1 (Terje Hellerud), men Eik kom tilbake og 2-2 ved full tid. Ekstraomganger måtte til. Et kanonskudd og en heading av Eik gjorde at VIF tapte bronsen 2-4. Vålerengas beste var Bjarne Hansen, Per Knudsen og keeper Bonden Sørlie. 3.100 tilskuere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere