RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er Oslo-ungdommer dumme?

Sist oppdatert:
Byrådet i Oslo har kjørt en kampanje som fremstiller Oslo-ungdom som dummere enn andre. Annerledes er det vanskelig å tolke kampen for å slippe skriftlig sidemål.

Norsk språkpolitikk har vært tuftet på likebehandling og respekt for at vi har to offisielle skriftspråk.

En av de viktigste bærebjelkene er et offentlig skolesystem som lærer alle elever å skrive på både bokmål og nynorsk, og det har vært viktig å sørge for at staten og offentlige institusjoner ikke diskriminerer noen av skriftspråkene.

Dette har ikke skjedd uten kamp, og det er ingen overdrivelse å si at nynorsk har vært særdeles lite populært på skoler i tradisjonelle bokmål-strøk.

Men nå har altså Oslo kommune fått medhold hos Utdanningsdirektoratet for at elevene ved ni skoler skal få slippe skriftlig sidemål (som oftest nynorsk): Bjerke, Foss, Hartvig Nissen, Lambertseter, Stovner, Ullern, Ulsrud, Fagerborg og Hellerud.

Det er et åpent spørsmål hvordan disse eksperiment-elevene skal tilegne seg kunnskaper til å fylle fremtidige stillinger hvor det er et krav om å beherske begge målformer.

Derfor har da også elevene ved to skoler sagt nei til å delta. Både på Grefsen og Berg takket et flertall av elevene nei, trolig i usikkerhet for hva et vitnemål uten skriftlig sidemål ville ha å si for videreutdannelse og fremtidige yrkesvalg.

Nøkkelspørsmålet er om Oslo-ungdommer har tyngre for det enn ungdommer i andre deler av landet, som altså ser ut til å kunne tilegne seg skriftlige evner på både nynorsk og bokmål.

Hvis alle elever i Norge kun får obligatorisk opplæring i ett skriftsspråk, så vil det endre hele språkpolitikken her i landet. Det kan godt tenkes at det bør skje, men da først etter en grundig politisk debatt i Stortinget.

Å godta unntak for noen ungdommer i Oslo er et angrep på hele språkpolitikken i Norge - uansett om det er populært blant elevene eller ei.

Hva mener du, bør nynorsk ut av skolen? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere