RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NM-gullet røk for Magnus

Sist oppdatert:
Etter tre timers spill måtte sjakkgeniet Magnus Carlsen (13) innse at han ikke ble norgesmester. Vi fulgte finalen med løpende kommentarer.

Her kan du se finalepartiet trekk for trekk

Søndagens parti endte med remis (uavgjort) - akkurat som første parti lørdag. Dermed har Magnus Carlsen «tapt» stikkampen 1-1.

En spesiell og særnorsk regel gjorde at Berge Østenstad ville vinne omkampen med dette resultatet, fordi han møtte hårfint sterkere motstand under NM i Molde i sommer.

Magnus Carlsen ville blitt tidenes yngste kongepokalvinner hvis han hadde vunnet stikkampen, men verdens yngste stormester var egentlig aldri i nærheten av å klare det.

I stedet er det den 39 år gamle Asker-spilleren Berge Østenstad som kan heve pokalen over hodet. Han ble historisk med dagens seier - ingen andre har klart å vinne NM i sjakk 7 ganger.

---

TV 2 Nettavisen fulgte helgens mestermøte med løpende kommentarer. Her kan du se hva vi skrev om 2. parti:

16.12: Partiet ender med remis, altså poengdeling. Berge Østenstad er norgesmester.

16.08: Etter en slagveksling er vi kommet inn i et sluttspill der Magnus står dårligst. Han har rett og slett bonde mindre, og det er svært vanskelig å se hvordan han kan bli norgesmester nå.

16.04: 33 trekk spilt. Magnus ofrer en bonde - et desperat vinstforsøk? Deep Fritz 8 liker ikke Magnus' spill nå.

15.57: 31 trekk spilt. Tid igjen (til trekk 40): Berge 23 minutter, Magnus 39. Etter 40 trekk får spillerne en ny time hver til å tenke på.

15.45: 30 trekk spilt. Stillingen er fortsatt helt jevn. Begge spillerne gjorde et par raske trekk.

15.32: 26 trekk spilt, og spillerne begynner å få dårlig tid. Berge Østenstad har 32 minutter igjen til trekk 40, Magnus Carlsen har 56 minutter. Bruker spillerne opp tiden, er partiet ubønnhørlig tapt.

15.18: 23 trekk spilt. Hvits hær nærmer seg kongen, og Magnus har sendt springerne av gårde for å hjelpe Hans Majestet.

14.57: 21 trekk spilt. En løper og en bonde på hver side er slått ut siden sist, faktisk de første brikkene i partiet.

14.42: 17 trekk spilt. Stillingen er nå i balanse, etter at Berge Østenstad har hatt et lite overtak. Østenstad har en time igjen på de neste 23 trekkene.

14.34: 15 trekk spilt. Østenstad ruster seg for et angrep på kongefløyen, mens Magnus spiller på motsatt side.

14.11: 13 trekk spilt. Det sterke sjakkprogrammet Deep Fritz 8 mener at Berge Østenstad står noe bedre.

14.02: Spillerne har to timer på de første 40 trekkene. Maksimalt kan partiet vare i sju timer, altså til klokken 20. Den som ikke er ferdig da, taper uansett hvordan det ligger an på brettet. Tidsbruk så langt: Berge 38 minutter, Magnus 25 minutter.

13.57: 11 trekk spilt. Nå finner søkemotoren bare ett parti der det samme har skjedd før, et parti fra 2001 i Bundesliga. Der vant hvit.

13.46: Ni trekk spilt. Et søk viser at den aktuelle stillingen er spilt fem ganger før på mesternivå, og hvit har kjempescore: 4,5-0,5. Deep Fritz 8 mener imidlertid at sjansene er rimelig jevnt fordelt.

13.40: Det åttende trekket fra Magnus har et litt dårlig rykte. Det er mulig nå Magnus nå føler han må ta sjanser for å vinne, og derfor ikke velger de objektive beste trekkene.

13.30: Åtte trekk spilt. Fortsatt følger partiet kjente spor. Sjakkprogrammet Deep Fritz 8 mener stillingen er ganske lik.

13.25: Utlendingene reagerer på den særnorske regelen som gjør at Østenstad vinner stikkampen med 1-1. Slik skriver den anerkjente sjakkavisen The Week in Chess: «Due to some rather strange rules Magnus has to win 1,5-0,5 to get the title». Regelen ble innført på sjakkforbundets kongress for to år siden, og vi tipper den vil bli fjernet ganske raskt.

Kl. 13.15: Seks trekk spilt. Vi har fått en overgang til katalansk, men er minst like solid som engelsk. Med andre ord: Det virker som Berge Østenstad har full kontroll så langt.

Kl. 13.13: Fem trekk spilt. Magnus' håp består i at han klarer å provosere frem en rotete, ubalansert stilling der motstanderen gjør feil.

Kl. 13.03: Østenstad valgte såkalt engelsk åpning, som er kjent for å være solid og vanskelig å bryte ned. Dette tyder på at han satser på uavgjort også i 2. parti og dermed 1-1, som gir NM-tittel.

Kl. 13.00: 1. trekk gjøres. Berge Østenstad har hvit. De tre siste partiene spillere imellom har endt remis - og Magnus har aldri vunnet ...

Bakgrunn:

Magnus Carlsen kan bli historisk. Sjakkforbundet har sjekket med Slottet, som ikke har klart å finne noen yngre kongepokalvinner.

Men først må han slå en NM-grossist av de sjeldne. Berge Østenstad er på jakt etter sitt sjuende norgesmesterskap. Det har ingen andre klart før.

Spesielle regler
Carlsen og Østenstad - begge fra Asker - fikk like mange poeng i NM i Molde i juli. Dermed må de to ut i stikkamp over to partier, og det skjer i helgen på Rainbow Hotel i Sandvika.

En spesiell regel gjør at Østenstad - som møtte noe sterkere motstand i NM - klarer seg med 1-1. Etter remis i første parti lørdag, må altså Magnus vinne søndag.

Superstormester
Sjakkgeniet fra Lommedalen er verdens yngste stormester, og er rangert som nr 214 i verden akkurat nå. Østenstad er nr 747.

- Han har jo nådd årets hovedmål om å bli stormester, men har nå et erklært ønske om å nå 2600 i rating før han fyller 14 (i november), sier pappa Henrik Carlsen.

Hvem vinner stikkampen?
Magnus Carlsen
Berge Østenstad

Se resultat

2600 er identisk med grensen for å kalle seg superstormester, og Magnus har satt opp et hektisk program for å klare sitt mål. I løpet av de to neste månedene skal han spille fire turneringer.

Men først er det altså NM-omkampen som gjelder. 13-åringen vil bli den yngste norgesmester i sjakk noen gang hvis han klarer å bryte ned forsvaret til Østenstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere