RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NM-gullet røk for Magnus

Etter tre timers spill måtte sjakkgeniet Magnus Carlsen (13) innse at han ikke ble norgesmester. Vi fulgte finalen med løpende kommentarer.
Sist oppdatert:

Her kan du se finalepartiet trekk for trekk

Søndagens parti endte med remis (uavgjort) - akkurat som første parti lørdag. Dermed har Magnus Carlsen «tapt» stikkampen 1-1.

En spesiell og særnorsk regel gjorde at Berge Østenstad ville vinne omkampen med dette resultatet, fordi han møtte hårfint sterkere motstand under NM i Molde i sommer.

Magnus Carlsen ville blitt tidenes yngste kongepokalvinner hvis han hadde vunnet stikkampen, men verdens yngste stormester var egentlig aldri i nærheten av å klare det.

I stedet er det den 39 år gamle Asker-spilleren Berge Østenstad som kan heve pokalen over hodet. Han ble historisk med dagens seier - ingen andre har klart å vinne NM i sjakk 7 ganger.

---

TV 2 Nettavisen fulgte helgens mestermøte med løpende kommentarer. Her kan du se hva vi skrev om 2. parti:

16.12: Partiet ender med remis, altså poengdeling. Berge Østenstad er norgesmester.

16.08: Etter en slagveksling er vi kommet inn i et sluttspill der Magnus står dårligst. Han har rett og slett bonde mindre, og det er svært vanskelig å se hvordan han kan bli norgesmester nå.

16.04: 33 trekk spilt. Magnus ofrer en bonde - et desperat vinstforsøk? Deep Fritz 8 liker ikke Magnus' spill nå.

15.57: 31 trekk spilt. Tid igjen (til trekk 40): Berge 23 minutter, Magnus 39. Etter 40 trekk får spillerne en ny time hver til å tenke på.

15.45: 30 trekk spilt. Stillingen er fortsatt helt jevn. Begge spillerne gjorde et par raske trekk.

15.32: 26 trekk spilt, og spillerne begynner å få dårlig tid. Berge Østenstad har 32 minutter igjen til trekk 40, Magnus Carlsen har 56 minutter. Bruker spillerne opp tiden, er partiet ubønnhørlig tapt.

15.18: 23 trekk spilt. Hvits hær nærmer seg kongen, og Magnus har sendt springerne av gårde for å hjelpe Hans Majestet.

14.57: 21 trekk spilt. En løper og en bonde på hver side er slått ut siden sist, faktisk de første brikkene i partiet.

14.42: 17 trekk spilt. Stillingen er nå i balanse, etter at Berge Østenstad har hatt et lite overtak. Østenstad har en time igjen på de neste 23 trekkene.

14.34: 15 trekk spilt. Østenstad ruster seg for et angrep på kongefløyen, mens Magnus spiller på motsatt side.

14.11: 13 trekk spilt. Det sterke sjakkprogrammet Deep Fritz 8 mener at Berge Østenstad står noe bedre.

14.02: Spillerne har to timer på de første 40 trekkene. Maksimalt kan partiet vare i sju timer, altså til klokken 20. Den som ikke er ferdig da, taper uansett hvordan det ligger an på brettet. Tidsbruk så langt: Berge 38 minutter, Magnus 25 minutter.

13.57: 11 trekk spilt. Nå finner søkemotoren bare ett parti der det samme har skjedd før, et parti fra 2001 i Bundesliga. Der vant hvit.

13.46: Ni trekk spilt. Et søk viser at den aktuelle stillingen er spilt fem ganger før på mesternivå, og hvit har kjempescore: 4,5-0,5. Deep Fritz 8 mener imidlertid at sjansene er rimelig jevnt fordelt.

13.40: Det åttende trekket fra Magnus har et litt dårlig rykte. Det er mulig nå Magnus nå føler han må ta sjanser for å vinne, og derfor ikke velger de objektive beste trekkene.

13.30: Åtte trekk spilt. Fortsatt følger partiet kjente spor. Sjakkprogrammet Deep Fritz 8 mener stillingen er ganske lik.

13.25: Utlendingene reagerer på den særnorske regelen som gjør at Østenstad vinner stikkampen med 1-1. Slik skriver den anerkjente sjakkavisen The Week in Chess: «Due to some rather strange rules Magnus has to win 1,5-0,5 to get the title». Regelen ble innført på sjakkforbundets kongress for to år siden, og vi tipper den vil bli fjernet ganske raskt.

Kl. 13.15: Seks trekk spilt. Vi har fått en overgang til katalansk, men er minst like solid som engelsk. Med andre ord: Det virker som Berge Østenstad har full kontroll så langt.

Kl. 13.13: Fem trekk spilt. Magnus' håp består i at han klarer å provosere frem en rotete, ubalansert stilling der motstanderen gjør feil.

Kl. 13.03: Østenstad valgte såkalt engelsk åpning, som er kjent for å være solid og vanskelig å bryte ned. Dette tyder på at han satser på uavgjort også i 2. parti og dermed 1-1, som gir NM-tittel.

Kl. 13.00: 1. trekk gjøres. Berge Østenstad har hvit. De tre siste partiene spillere imellom har endt remis - og Magnus har aldri vunnet ...

Bakgrunn:

Magnus Carlsen kan bli historisk. Sjakkforbundet har sjekket med Slottet, som ikke har klart å finne noen yngre kongepokalvinner.

Men først må han slå en NM-grossist av de sjeldne. Berge Østenstad er på jakt etter sitt sjuende norgesmesterskap. Det har ingen andre klart før.

Spesielle regler
Carlsen og Østenstad - begge fra Asker - fikk like mange poeng i NM i Molde i juli. Dermed må de to ut i stikkamp over to partier, og det skjer i helgen på Rainbow Hotel i Sandvika.

En spesiell regel gjør at Østenstad - som møtte noe sterkere motstand i NM - klarer seg med 1-1. Etter remis i første parti lørdag, må altså Magnus vinne søndag.

Superstormester
Sjakkgeniet fra Lommedalen er verdens yngste stormester, og er rangert som nr 214 i verden akkurat nå. Østenstad er nr 747.

- Han har jo nådd årets hovedmål om å bli stormester, men har nå et erklært ønske om å nå 2600 i rating før han fyller 14 (i november), sier pappa Henrik Carlsen.

Hvem vinner stikkampen?
Magnus Carlsen
Berge Østenstad

Se resultat

2600 er identisk med grensen for å kalle seg superstormester, og Magnus har satt opp et hektisk program for å klare sitt mål. I løpet av de to neste månedene skal han spille fire turneringer.

Men først er det altså NM-omkampen som gjelder. 13-åringen vil bli den yngste norgesmester i sjakk noen gang hvis han klarer å bryte ned forsvaret til Østenstad.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere