RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spritkonge bak metanolbeslag

Sist oppdatert:
Det er spritkongen Erik Fallo (57) som har varslet politiet om partiet på 25.000 liter med sprit i Østfold som inneholder metanol. To av kannene som er sjekket, viser metanolinnhold.

TV 2 Nettavisen får opplyst at politiet har sjekket to kanner av beslaget på 25.000 liter og at det er metanolholdig sprit i begge kannene.

Det kan tyde på at mye av spritbeslaget inneholder metanol.

- Regner med mesteparten kan være giftig

Partiet ble funnet tirsdag, etter at Fallo mandag tok kontakt med statsadvokaten.

Ifølge Fallos advokat, Tore Eriksen, inneholder trolig store deler av spritpartiet metanol.

- Han vet ikke hvor mange av kannene som inneholder metanol, men han regner med at mesteparten kan være giftig, sier Eriksen.

Ifølge advokaten er Fallo lettet over at han har gått til det skritt å fortelle om partiet.
- Han vil rydde opp i sin fortid og gjør nå alt for å unngå ytterligere spredning og for å hjelpe politiet med å komme til bunns i saken, sier Eriksen til TV 2 Nettavisen.

Fallo sitter for tiden i varetekt i Ringerike kretsfengsel, siktet for innførsel av 25.000 liter sprit. Nå vil siktelsen mest sannsynlig bli utvidet til å gjelde 50.000 liter.

- Min klient vil gjøre opp for seg. Han startet allerede i 2002 med å skaffe tilbake sprit som han mistenkte kunne inneholde metanol for å kunne begrense spredning, sier Eriksen.

Spritpartiet stod i en container på et industriområde på Tomter i Hobøl kommune i Østfold.

- Fallo er i dag svært glad for det han har gjort. Han mener avgjørelsen om i samarbeid med meg for å fortelle om det hemmelige lageret var riktig. For Fallos del var dette ingen vanskelig avgjørelse. Han har de siste dager sett at folk fortsatt selger livsfarlig sprit, sier Eriksen.

«Visste ikke»
Eriksen sier at Fallo selv ikke har solgt en eneste kanne av sprit han visste inneholdt metanol.

- Og etter at han ble kjent med dette har han lagt seg på en samarbeidslinje. Det er ingen hemmelighet at Fallo gjennom flere år har konkurrert med Arcus, men han er likevel ingen kynisk drapsmann, sier Eriksen.

Ifølge Eriksen oppfordrer Fallo at andre som kjenner til metanolholdig sprit, forteller det de vet.

- Fallo har både vært rystet og nedbrutt over at sprit han kan ha bistått med å få inn i landet har inneholdt metanol. Han føler et sterkt moralsk ansvar, og har gjort det han kan for å rydde opp. Han forventer at også andre som kan ha kjennskap til metanolholdig sprit gjør det samme.

- Spritpartiet stod trygt

Fallo har forklart at han ikke fryktet for at spriten som stod der skulle komme på avveie - og at dette er grunnalget for at han nå sa ifra.

- Han følte seg sikker på at spritpartiet stod trygt der. Partiet var ment å destruere på stedet, men problemet var imidlertid at containeren stod vanskelig tilgjengelig med tanke på å helle ut dette på stedet. Min klient har i det siste innsett at han alene ikke ville ha mulighet til å kunne destruere hele partiet og tok derfor kontakt med statsadvokaten for å få det ordnet, sier Eriksen.

Takknemlig

Visepolitimester i Østfold, Ottar Lien, sier politiet er svært takknemlige for at den siktede mannen fortalte om beslaget.

- Vi finner det svært positivt at han, uansett hva han er siktet for, tipser oss om dette. Dette er et parti vi ikke hadde funnet om ikke han hadde tipset oss. Det står mye slike containere rundt omkring, sier Lien til TV 2 Nettavisen.

Lien oppfordrer spritmiljøet og andre som vet om metanolsprit, om å ta kontakt.

- Hvis andre kjenner til beslag, stort eller lite, så tips tollvesenet eller politiet - gjerne anonymt. Så vi kan få spriten der den hører hjemme - nemlig på Arcus til destruksjon. Tips om dette kan redde liv, sier Lien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere