RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er et utrolig privilegert band

UNG VETERAN: Øystein Greni er kanskje bare 32, men har levd av musikken sin i ti år. - Vi er et utrolig heldig og priviligert band, sier han.
UNG VETERAN: Øystein Greni er kanskje bare 32, men har levd av musikken sin i ti år. - Vi er et utrolig heldig og priviligert band, sier han. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Amerikafarerne i Bigbang er tilbake med ny plate og Norgesturné.

(SIDE2): Etter å ha erobret Norge både en og to ganger, pakket Øystein Greni og Bigbang sekken og dro over dammen til USA og California på høsten i 2007. Når bandets sjuende studioalbum «Edendale» nå er i butikkene, kan deres mange norske fans endelig nyte fruktene av utenlandseskapadene.

- Vi er veldig fornøyd med den nye skiva. For det første var selve innspillingsprosessen dritkul, og for det andre er den bedre produsert enn noe annet vi har gjort. Det var deilig å overlate produksjonen til andre for en gangs skyld, og bare konsentrere meg om å spille og synge. Jeg må også få legge til at jeg er veldig imponert over hvor profesjonelt og seriøst man blir behandlet i USA, sier Greni

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Ingen flukt
Greni er derimot kjapt på pletten for å understreke en viktig ting. Selv om han nå har bosatt seg med familien i California (resten av bandet har base i Norge), er det ikke snakk om noe flukt fra sitt entusiastiske norske publikum.

- Jeg elsker Oslo og Norge, og vi har aldri vært et av de bandene som klager over å måtte spille på mindre steder, som for eksempel Bø. Men det har vært et utrolig sunt og lærerikt opphold for oss. Utfordringer er alltid spennende, og er det en ting vi har fått ut av det, så er det at vi har lært oss å sette pris på det vi har her hjemme. Det er vanskelig å tjene penger på musikk i USA, og hele oppholdet har gjort oss mer ydmyke, men samtidig også tøffere og mer inspirerte. Det som er deilig der borte er at man blir applaudert for fandenivoldskhet. Det er ingen som blir flaue for folk som drar på litt, flirer Bigbang-sjefen.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Utrolig heldig og privilegert
Greni er bare 32 år, men har allerede en 17 år lang karriere å se tilbake på med BigBang. Etter debuten «Waxed» i 1995, oppnådde bandet kultstatus i Oslos undergrunn. Med «Electric Psalmbook» og en aldri så liten påfølgende by: Larm-hype fire år senere, har Greni og hans evig skiftende band kunnet leve av å drive med musikk.

- Vi er et utrolig heldig og privilegert band. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle leve av musikk, det var aldri noe selvfølge. Selvfølgelig har vi jobbet hardt for det vi har oppnådd, men det føles fortsatt ikke som noe jobb. Faktisk hadde jeg betalt for å gjøre det jeg gjør. Vår karriere har utviklet seg på en langsom og snirklete måte, men vi har hele tiden hatt fremgang. BigBang har aldri fått noe enorm hype, men vi har heller aldri møtt skikkelig motgang, filosoferer Greni.

Øystein er det eneste medlemmet av bandet som alltid har vært med, og sjefen selv har sett utallige trommeslagere og bassister komme og gå i årenes løp.

- De mange medlemsskiftene er vel det nærmeste vi har vært å møte motgang – det har jo vært litt småturbulent til tider. Men Nicolai (Eilertsen) er tilbake på bass etter fire år borte fra bandet på denne skiva og Olaf (Olsen) har vært med lenge nå. Likevel mener jeg at konfliktene også har vært noe konstruktivt, og det at vi har hatt mange medlemmer er ikke nødvendigvis negativt. Det er kjipt der og da, men har ofte vært sunt for oss.

Norgesturné
Startskuddet for Bigbangs Norgesturné går 12. mars på Lillestrøm kulturhus, og den for anledningen «Men's Health»-brune Greni (man bor da i California) gleder seg stort.

- BigBang er først og fremst et liveband, noe som også gjenspeiles i mitt arbeid som låtskriver. Det hender seg at vi jammer fram ting som band i øvingslokalet, men som oftest lager jeg demoer hjemme, som vi videreutvikler i studio sammen. Men jeg tenker alltid på hvordan en låt vil fungere live når jeg skriver, forklarer han.

- Hva tror du er grunnen til at folk kjøper skivene deres og kommer tilbake på konsertene gang etter gang?

- Vi har aldri vært på moten, og går dermed heller aldri av moten. Ta for eksempel «Wild Bird». Den ble gitt ut for ti år siden, men jeg synes den er like bra i dag. BigBang er ikke noe hipsterband, avslutter han bestemt.

Les anmeldelsen av «Edendale» på Side2s musikksider

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere