Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: Joe Gurman, Simon Plunkett, Steele Hill, Stein Vidar Haugan.

Se 3D-bilder av solstorm

Promotion med annonselenker

Endelig er denne på supertilbud!

Oddsen med annonselenker

Inter går på ny smell

For første gang kan forskere se 3-dimensjonale bilder av en kraftig solstorm. Bildene vil være med å øke forståelsen for fenomenet. Se bildene her.

Milliarder av tonn med ladet gass slynges ut fra solen med en hastighet på flere millioner kilometer i timen under de kraftigste utbruddene.

Forskere antar i dag at slike solstormer skyldes at kraftige magnetiske løkker tvinnes opp så mye at de til slutt ryker, omtrent som en strikk som når sitt bristepunkt.

En gruppe forskere ved NASA Goddard Space Flight Center har funnet en metode som gjør det mulig å se 3-dimensjonale bilder av solens overflate. På denne måten kan forskere nå se hva som skjer med utbruddene på vei ut i rommet.

Magnetfeltstrukturene er egentlig usynlige, men siden gass-skyen består av ladete partikler vil de spinne rundt disse strukturene og dermed danne et bilde.

Solstormer rettet mot jorden kan forårsake problemer for vårt teknologibaserte samfunn. Radiosamband, navigasjon, satellitter og kraftnett kan få problemer som følge av solstormene.

Se flere bilder på NASAs sider.

Se flere bilder på Goddard Space Flight Center sine sider.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus
Våre bloggere

Mina Gerhardsen

Penger lukter faktisk

Sammy Myklebust

Gull til Ægir Bryggeri

Tor Hammerø

Bugge med vennefest

Anders Nordstad

Billig politikk

Kjell-Ola Kleiven

Min største frykt