RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se 3D-bilder av solstorm

Foto: Joe Gurman, Simon Plunkett, Steele Hill, Stein Vidar Haugan.
Sist oppdatert:
For første gang kan forskere se 3-dimensjonale bilder av en kraftig solstorm. Bildene vil være med å øke forståelsen for fenomenet. Se bildene her.

Milliarder av tonn med ladet gass slynges ut fra solen med en hastighet på flere millioner kilometer i timen under de kraftigste utbruddene.

Forskere antar i dag at slike solstormer skyldes at kraftige magnetiske løkker tvinnes opp så mye at de til slutt ryker, omtrent som en strikk som når sitt bristepunkt.

En gruppe forskere ved NASA Goddard Space Flight Center har funnet en metode som gjør det mulig å se 3-dimensjonale bilder av solens overflate. På denne måten kan forskere nå se hva som skjer med utbruddene på vei ut i rommet.

Magnetfeltstrukturene er egentlig usynlige, men siden gass-skyen består av ladete partikler vil de spinne rundt disse strukturene og dermed danne et bilde.

Solstormer rettet mot jorden kan forårsake problemer for vårt teknologibaserte samfunn. Radiosamband, navigasjon, satellitter og kraftnett kan få problemer som følge av solstormene.

Se flere bilder på NASAs sider.

Se flere bilder på Goddard Space Flight Center sine sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere