RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Renta ned nå!

Sist oppdatert:
Samtlige opposisjonspartier er enige: Den norske renta må ned etter at svenskene kuttet styringsrenta med øks.

Samtlige opposisjonspartier på Stortinget er glad for at den svenske sentralbanken har kuttet styringsrenta med så mye som 1,75 prosent. De mener Norges Bank bør kjenne sin besøkelsestid og ta fram storsaksa først som sist.

- Det er avgjørende at sentralbanksjefen (Svein Gjedrem, journ.anm.) viser en annen handleevne enn det Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg i forhold til denne krisen. Nå bør det være rom for renteendringer av en viss størrelse. Punktum finale, sier finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre til Nettavisen.

Høy rente? Bytt bank og spar tusener med Nettavisens nye tjeneste

Stort skritt
Både han og de andre opposisjonspolitikerne mener Norges Bank må bort fra de små skritts sti og inn på en bredere vei.

- Renta er virkemiddel nummer én for å få i gang økonomien etter bråstoppen. Det er det viktigste signalet for at både privatpersoner og bedrifter ikke skal få panikk. Det at svenskene har tatt så hardt i, sammen med den siste tidens fall i pengemarkedsrenten, tilsier at kuttet også i Norge bør være på én prosent eller mer, sier Lars Sponheim (V).

(Saken fortsetter under bildet)

Han sier små og mellomstore bedrifter begynner å komme i en fortvilet situasjon på grunn av rentenivået i landet.

- Mange av disse bedriftene er avhengige av et eksportmarked som er ute av rekkevidde for norsk politikk. Det eneste som avgjør om de er konkurransedyktige er kostnadsnivået her hjemme, og akkurat nå tynger rentene denne kostnadssiden ned, sier venstrelederen.

Han får støtte av finanspolitisk talsmann i Frp, Ulf Leirstein.

Presser Norges Bank
Leirstein sier det svenske kuttet legger press også på den norske sentralbanken.

- Det er Norges Bank som setter styringsrenten, men jeg tolker signalene dit hen at Gjedrem bør ta litt kraftigere i enn han pleier. Et betydelig rentekutt vil være et signal om at man gjør viktige grep for å få ned renteutgiftene til både bedrifter og privatpersoner på lang sikt. Det vil hjelpe også på vanlige folks økonomi. Samtidig er faren for inflasjon veldig liten, om noen i det hele tatt, sier Leirstein.

Etterlyser handling
Samtidig etterlyser både Høyre og KrF mer handling fra regjeringens side. De mener det er altfor passivt å komme med tiltakspakker for norsk økonomi først i februar slik regjeringen har varslet.

- Det som skal gjøres bør gjøres nå. Mitt råd til regjeringen er å være aktivt handlende i denne perioden, ikke passivt ventende slik de er nå, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen (KrF) til Nettavisen.

Norges Banks neste rentemøte er 17 desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere