RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Holder tett om datakrim

Sist oppdatert:
Datakriminalitet rammer 60 prosent av norske bedrifter. Men nesten ingen anmelder forholdene. Tapene beløper seg årlig til omlag 5 milliarder kroner.

Bare 187 tilfeller av datakriminalitet ble anmeldt i 2003, til tross for at norske virksomheter i fjor anslagsvis ble utsatt for 5.200 datainnbrudd og 2,7 millioner forsøk på datainnbrudd.

- Underrapporteringen på dette feltet er åpenbar, anmeldelsene er på promillenivå, sier direktør i Næringslivets sikkerhetsråd, Rasmus Dannevig Woxholt, til TV 2 Nettavisen.

Mørketallsundersøkelsen om datakriminalitet og IT-sikkerhet viser at selv om virksomhetene kjenner til mange av datainnbruddene, velger de av ulike årsaker ikke å anmelde dem.

Årsakene som oftes trekkes fram er at man vurderer saken som ubetydelig, at det ansees som umulig å finne gjerningsmannen eller at politiet ikke har ressurser til å etterforske saken.

Derimot er viljen til å anmelde tyveri av maskinvare atskillig større, hele 76 prosent anmelder tyveri av IT-utstyr.

Det samlede tapet for norske virksomheter anslås til 5 milliarder kroner i løpet av fjoråret. Både direkte og indirekte tap, som følge av tap av goodwill og tapte forretninger inngår i dette grove anslaget.

- Man kan bare tenke seg hva slags konsekvenser nedetid har for it-avhengige bedrifter, beløpene blir enorme hvis man tar med alle alle tap som følger med, sier direktør i Næringslivets sikkerhetsråd, Rasmus Dannevig Woxholt.

Med datakriminalitet menes straffbare handlinger, der data eller datamaskin er objekt for den straffbare handlingen.

Mørketallsundersøkelsen er utført av Næringslivets Sikkerhetsråd i samarbeid med Økokrim og Senter for informasjonssikring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere