RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Amstaff verdens fredeligste hund

Foto: Kjetil Mæland (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Politihøgskolens egen hundeekspert, Per Arne Sødal, gir den ulovlige hunderasen amstaff de beste skussmål. Vel å merke når den lever med den rette eieren.

Sødal er fagansvarlig for hundetjenesten ved Politihøgskolen. Han har det nasjonale ansvaret for rekruttering og opplæring av politihunder.

Lørdag ble en gutt i Trondheim bitt av amstaff. I oktober i fjor ble en puddel drept av den samme hunderasen i Oslo. Til tross for flere kjente tilfeller der amstaff har gått til angrep på mennesker og dyr, sier han at rasen er svært så gemyttlig. Sødal er langt fra alene med å skryte av hunden. I Finland blir den blant annet brukt som terapihund på eldresentre

Kriminalisert hund
- En amstaff som du anskaffer og har i ditt eie er den fredeligste hunden i verden. Men blir den trigget i feil miljø så er det en møkkahund fordi den aldri gir seg, sier han.

Og det er nettopp amstaffens popularitet i feil miljø som gjør den farlig i Norge. Ofte eies den av kriminelle som bruker hunden til kamp eller forsvar. Tidligere var det pitbull som var «hotdoggen» i de kriminelle miljøene. Da den ble forbudt tok amstaffen (som er til forveksling lik) over. Nå er det også foreslått å forby amstaff.

- Problemet er stort i miljøene vi mener ikke skal ha hund i det hele tatt. Jeg vet ikke om forbudet får noen konsekvenser i disse miljøene. Generelt sett vil målgruppen bare omgå problemet slik at det blir mindre kontrollerbart, sier Sødal.

Sødal støtter hundeloven som nå er innført, men er skeptisk til hvordan den i praksis kommer til å fungere overfor miljøene som avler og bruker såkalte kamphunder.

Terapihund
Alexander Andresen i Norsk Terrier Klub mener at man aldri skulle forbudt amstaffen, men heller gått på hundeeierne. Han viser til at amstaffen blir brukt som terapihund blant annet i Finland og USA.

Som eksempel viser han til amstaffen Rowdy of Downey som i 1999 vant en pris for beste terapihund i USA.

I Finland brukes hundene som terapihunder på eldrehjem og på sykehus.

- Disse hundene gjør en viktig jobb ved å besøke sykehus, eldrehjem og andre institusjoner. Vårt program har vart i en årrekke med gode resultater, sier Matti Koponen i Finnish Working Dog Association (SATHY) til TV 2 Nettavisen.

Kartlegge problemet
- Den nye hundeloven kommer til å gå utover oss redelige folk som er oppriktig glad i hundene våre, sier Andresen i Norsk Terrier Klub. Når det gjelder hendelsen i Trondheim mener han at hunden bør avlives når den først har angrepet et menneske.

- Har hunden bitt uprovosert så skal denne avlives. Vi har ikke plass til farlige hunder uansett, men politiet burde teste hunden for å se om det er hunden eller hundeføreren der er noe feil med. Det er viktig å kartlegge hvor problemer ligger slik at vi kan følge det opp, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere