RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamstrer surkål og nugatti

Sist oppdatert:
Grensehandelen er i ferd med å snu. For første gang på mange år settes det opp busser fra Sverige til Norge. På handlelista står det brød, fiskeboller, frosne grønnsaker og syltetøy.

For første gang på mange år blir det satt opp buss for svensker som ønsker å legge norske varer i handlekurven.

I dag gikk første avgang for den «omvendte» grensebussen fra Charlottenberg til Kongsvinger. Det er Coop Mega i Kongsvinger som sponser bussen.

- Det var på tide å få en annen vri på det. Vi har inngått et samarbeid med busselskapet som kjører strekningen mellom Kongsvinger og Arvika, og for 49 kroner kan svenskene ta turen fra Charlottenberg og da får de i tillegg vafler og kaffe om bord, sier butikksjef for Coop Mega Kongsvinger, Kai Hassel, til TV 2 Nettavisen.

Kjøper Nugatti og frosne grønnsaker
Norske dagligvarekjeder har samtidig begynt å annonsere sine tilbud i de svenske avisene i grenseområdene.

Det er tradisjonelle norske produkter som lokker de grensehandlende svenskene, sier butikksjefen.

- En svenske handler slike ting som surkål, brød, makrell i tomat, fiskeboller, tomatost og Nugatti. Ja, så kjøper de også frosne grønnsaker og syltetøy.

20 prosent billigere
Den norske krona har falt kraftig det siste året, og ligger nå nesten likt med den svenske. Dagligvarer på den svenske siden av grensa har blitt over 20 prosent dyrere i løpet av det siste året som følge av kursfallet.

- I tillegg vil vi by på lik kronekurs hos oss, så 100 svenske vil telle som 100 norske, sier Hassel.

TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet at dagligvarekjedene i Strømstad-området har opplevd et fall i omsetningen på 20 til 25 prosent som følge av kronefallet. Ifølge Hassel er tendensen stikk motsatt på den norske siden av grensa.

- Jeg tror alle butikker her om kring har merket at vi har fått økt omsetning. Den største økningen hadde vel vi i fjor høst, men også det året her har begynt utrolig bra, sier Hassel.

Første busslast i dag
Den første busslasten med grensehandlende svensker ankom mandag formiddag. I utgangspunktet er tilbudet begrenset til vinterferieuka, men hvis pågangen er god vil det kunne bli en fast ordning.

- Vi håper og tror at dette kan slå til. Det som er det viktige er å få fokusert på hvor heldige vi som bor i dette området er. Vi har mulighet til å handle i to land, og nå ligger det jo betydelig økt verdi for svensker som ønsker å benytte seg av muligheten også, sier Hassel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere