RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Retten tror ikke på Partnair-teori

Borgarting lagmannsrett finner det ikke sannsynliggjort at det var et norsk jagerfly som forårsaket Partnair-ulykken i 1989.

Flyet havarerte utenfor Hirtshals i 1989. 50 ansatte i Wilhelmsens Lines og fem flybesetningsmedlemmer omkom i ulykken.

Borgarting lagmannsrett avviser teorien om turbulens fra et jagerfly, og pålegger isteden Partnair-eierne å betale 1,6 millioner kroner i saksomkostninger, melder NRK

De tidligere eierne av Partnair, Rolf og Terje Thoresen, har hele tiden hevdet at det var et norsk F-16-fly på vei fra Ålborg til Rygge som utløste ulykken ved å holde for stor fart og være for nær da det fløy forbi passasjerflyet.

Da saken var oppe i den daværende byretten for to år siden ble ikke erstatningskravet gjenstand for forhandling fordi retten kom fram til at kravet var foreldet. Staten ved Forsvarsdepartementet gikk senere med på at lagmannsretten i ankebehandlingen kunne ta saken opp i sin helhet, det vil si både erstatningsspørsmålet og årsaken til ulykken, med unntak av en mulig erstatningsutmåling.

Thoresen-brødrene la i retten fram en omfattende rapport fra det halvoffentlige svenske firmaet Flygtekniska Försöksanstalten (FFA). FFA konkluderte i rapporten med at kraftig turbulens fra jagerflyet må ha forårsaket havariet.

Ulykken utenfor Hirtshals ble undersøkt av Havarikommisjonen for Sivil Luftfart (HSL). Kommisjonen konkluderte med at ulykken skyldtes dårlig vedlikehold og bruk av uoriginale deler i halepartiet på flyet som derfor brøt sammen

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere